Ydinvoimaloita suojataan järein asein

Ydinvoimalat ovat koventaneet turvatoimiaan. Vuosi sitten voimaan tullut ydinenergialain muutos antaa voimaloiden uusille turvahenkilöille poliisin oikeudet. Voimaloita suojataan tarvittaessa asein. Kaikessa hiljaisuudessa tehdyt muutokset ovat seurausta vuoden 2001 terrori-iskuista Yhdysvalloissa.

Kotimaa
Loviisan ydinvoimala
Fortumin ydinreaktorit Loviisassa vanhenevat vuosina 2027 ja 2030.YLE

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit iskivät maaliskuun lopussa Olkiluodon ja Loviisan voimalaitosalueille. Aktivistit halusivat tempauksellaan osoittaa ydinvoimaan liittyvän turvallisuusriskin, kertoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

- Jos joku olisi halunnut reaktorirakennuksiin mennä, se olisi käynyt osaavalta ryhmältä minuuteissa, väittää Myllyvirta.

Ydinvoimayhtiöiden Teollisuuden Voiman ja Fortumin mukaan aktivistien tunkeutuminen niin sanotulle ensimmäiselle turvallisuusvyöhykkeelle ei aiheuttanut vaaraa, koska näillä alueilla ei ole ydinmateriaalia. Voimalat tyytyivät kutsumaan paikalle poliisit, koska aktivistit eivät yrittäneet tunkeutua varsinaiselle kovan suojan laitosalueelle, kertoo suojelupäällikkö Olli Vanhanen Loviisan ydinvoimalaitokselta.

- Liikkumista rajoitetaan ja valvotaan satunnaisesti, mutta kattavaa valvontaa tälle nimenomaiselle vyöhykkeelle ei ole tarkoituskaan järjestää, sanoo turvallisuudesta vastaava Vanhanen.

Voimaloita suojaavat yksityiset atomipoliisit

Voimayhtiöiden mukaan ydinvoimaloiden aktiivinen vartiointi kohdistuu laitosalueelle ja sen sisäpuolella oleville suojatuille alueille, joiden turvallisuudesta vastaavat poliisin valtuuksilla toimivat aseistetut turvahenkilöt. Eräänlaisten atomipoliisien asettaminen voimaloihin perustuu uusittuun ydinenergialakiin, kertoo suojelupäällikkö Olli Vanhanen.

- Nämä turvahenkilöt eivät ole vartijoita, vaan lainsäädännössä määriteltyjä turvahenkilöitä, jotka käyttävät laitosalueen sisäpuolella käytännössä samoja valtuuksia kuin poliisit.

Osa näistä erikoisvaltuuksilla toimivista turvamiehistä on voimayhtiön palveluksessa, osa turvayhtiö Securitaksen listoilla. Suojelupäällikön mukaan erityisvaltuuden vuoksi heillä on oikeus kantaa samanlaisia voimankäyttövälineitä kuin poliisilla eli esimerkiksi haulikoita ja sarjatuliaseita. Aseita ollaan myös valmiita käyttämään kriittisille alueille tunkeutumisen estämiseen.

- Tämä uusi lainsäädäntö mahdollisti kovemmat otteet, jotka aikaisemman järjestelyn mukaan eivät olleet mahdollisia, toteaa kylmän viileästi suojelupäällikkö Olli Vanhanen.

Turvatoimia täydentävät laitosaluetta kiertävä sähköaita ja ajoesteet sekä tavalliset vartijat, jotka työskentelevät porttivahteina. Ajoesteiden kestävyys on testattu ajamalla niitä päin kuorma-autolla. Aidan sähkö tainnuttaa puolestaan tunkeilijan, jos rahkeet riittävät piikkilanka-aidan ylittämiseen.

Greenpeacen Myllyvirran mukaan uusi lainsäädäntö saattaa hillitä mielenosoituksia.

- Ihmisten turvallisuus on tietysti aina pyrittävä turvaamaan. Greenpeace pyrkii varmistamaan, että turvahenkilöt varmasti ymmärtävät, ettei rauhallisia mielenosoittajia sekoiteta turvallisuusuhkaa aiheuttaviin henkilöihin, Myllyvirta sanoo.

Ydinvoimaloiden turvamiehillä kovat piipussa

Ydinvoimayhtiöt ovat tähän asti olleet hiljaa turvatoimistaan. 30 vuotta ydinvoima-alalla toiminut suojelupäällikkö haluaakin harvinaisella haastattelulla tehdä selväksi pelisäännöt niin aktivisteille kuin muille luvattomille tunkeutujille. Reaktorirakennuksen koskemattomuudesta ei tingitä missään olosuhteissa ja voimayhtiön velvollisuus on suojata sitä tarvittaessa järein keinoin. Suojelupäällikkö varoittaakin ketään kokeilemasta onneaan pelkän mediajulkisuuden vuoksi.

- Meillä on passiivisia järjestelyjä ja operatiivista valmiutta, joka viime kädessä näkyy voimakeinojen käytössä kaikkein vakavimmissa tilanteissa, sanoo Vanhanen ja viittaa tukiasein varustettujen turvahenkilöiden tulivoimaan.

Kansainvälinen ydinturvallisuuskokous esitti vastikään huolensa ydinmateriaalin päätymisestä terroristien käsiin. Myös ympäristöjärjestöt ovat epäilleen ydinvoimaloiden varastoinnin olevan puutteellista Suomessa. Suojelupäällikkö Olli Vanhasen mukaan ydinmateriaalia ei ole koskaan Suomessa joutunut vielä vääriin käsiin ja tuskin joutuu jatkossakaan.

- Polttoaine on hyvin suojattu ja valvottu. Sen käsittely on sivullisille hyvin hankalaa, että en voi edes kuvitella sellaista mahdollisuutta.

Maailmalla ydinvoimalat ovat huippusuojattuja

Myös maailmalla ydinvoimalat ovat tarkoin vartioituja terrorismiuhan vuoksi. Yhdysvalloissa säteilyviranomaiset vaativat vähintään kymmenen hengen taktisen raskaasti aseistautuneen valmiusryhmän jatkuvaa läsnäoloa laitosalueella sekä riittävän määrän muita aseistautuneita vartijoita.

Britanniassa voimaloiden fyysinen turvallisuus on erityisen ydinenergiapoliisin vastuulla. Ruotsissa voimaloissa toimivat erityiset suojeluvartijat, joiden voimankäyttövälineet ja -oikeudet eivät ole kuitenkaan yhtä järeitä kuin uuden lain tuomilla turvahenkilöillä Suomessa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jan Fredriksson