1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Teurastusruuhkat voivat kestää syksyyn

Elintarviketyöläisten edellinen lakko yhdistettynä keskiviikkona alkaneeseen ovat jo nyt kasvattaneet teurastusruuhkia. Niiden purkaminen voi kestää syksyyn saakka.

Kuva: YLE

Sadat keskipohjalaiset lihantuottajat ovat joutuneet hankalaan välikäteen. Paine sikatiloilla on nautatiloja kovempi. Sikojen paino nousee kilon päivässä, ja jos se nousee yli tietyn rajan, sian kilohinta laskee. Esimerkiksi Atria on nostanut ylärajaa työtaistelun vuoksi viidellä kilolla 102 kiloon.

Osalla tiloista haetaan sikoja normaalisti teurastettavaksi joka viikko, ja nyt hätä on kova. Liha- ja alkutuotantoliiketoiminnan johtaja Matti Perälä Atrialta:

- Normaalisti teurastetaan Atriassa noin 20 000-22 000 sikaa viikossa ja tällä hetkellä jonossa tai ruuhkassa on noin 35 000 sikaa. Nämä lakkopäivät tuovat siihen joka päivä 4 000 uutta sikaa.

- Kyllähän näitten jonojen purkaminen sitten vie kuukausia, taikka useita viikkoja, mieluummin kuukausia. Pahimmillaan niiden purkaminen vie koko kesän, sanoo Matti Perälä.

Yhtiön tavoitteena on hakea eläimet niiltä tiloilta, joilla hätä on suurin.

- Kaikkea ei pysty tekemään, ja on selvää, että kun tämä viikko on lopussa niin tiloilla varmasti hätä kasvaa, mutta se nähdään tämän viikon lopussa ja ensi viikon alussa.

Ensi viikolla teurastamoja uhkaava työsulku voi pahentaa eläintilojen asemaa entisestään.