Pieksämäen Ideapark jää haaveeksi

Pieksämäen Ideaparkin rakentaminen näyttää jäävän haaveeksi. Ideaparkia suunnitellut liikemies Toivo Sukari toteaa, että Lempäälän Ideapark jää Suomen ainoaksi.

Ideapark
Ideaparkin tontti
Ideaparkin rakennustyöt olisivat alkuperäisen suunnitelman mukaan jo pitkällä.YLE / Mika Räisänen

Sukari kertoo tiedotteessaan saaneensa tarpeekseen Suomen kaavoituspolitiikasta. Hän olisi ollut valmis rakentamaan ennen lamaa useampia Ideaparkeja, mutta lupa-asioita ei saatu kuntoon. Ideapark oli suunnitteilla ainakin Kiiminkiin, Pieksämäelle ja Vihtiin.

- Kauppakeskuksen rakentaminen vaatii ydinvoimalan luvat. Suuret kauppakeskukset ovat nyt tässä, sanoo Toivo Sukari päättäväisesti.

Sukarin mukaan uusia Ideaparkkeja tuskin kohoa ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen.

Pieksämäen kaupunginjohtaja Tapio Turusella riitti ymmärrystä Sukarin päätöstä kohtaan vaikka uutinen on Pieksämäen kannalta ikävä.

- Tietysti se on hyvin ikävä yllätys mutta toisaalta kyllä sen ymmärtää kun on katsonut minkälaista vastustusta Sukari on joutunut kohtaamaan näiden Ideapark hankkeidensa kanssa. On varmaan ihan aitoa väsymystä tällaiseen taisteluun, toteaa Turunen.

- Meidän kannalta se varmaan tarkoittaa sitä, että me ryhdymme hyvin rauhallisessa järjestyksessä keskustelemaan heidän kanssaan, että miten tämä meidän sopimuksen jatko käsitellään, jatkaa Turunen.

Kaupan suuryksikön mahdollistava asemakaava Pieksämäellä hoidetaan loppuun saakka. Kaupunginjohtaja Turunen pitää kaava-asiaa ensiarvoisen tärkeänä, ettei mahdolliset uudet investoijat joudu painimaan kaavoituksen kanssa.

- Tämä prosessi on osoittanut sen, että meille on aikamoinen etu, että meillä on voimassa oleva kaava. Jolloin kun keskustellaan investoijan kanssa niin he tietävät voivansa rueta toteuttamaan hanketta heti, eikä tarvitse alistua tällaiseen kahden-kolmen vuoden pyöritykseen ja epävarmuuteen, kertoo Turunen.

Kauppakeskushankkeen keskeytyminen tarkoittaa myös sitä, että Pieksämäki käyttää takaisin osto-oikeutta kauppakeskuksen rakentamiseen tarkoitettuun n. 45 hehtaarin kokoiseen tonttiin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Pieksämäen Ideaparkin avajaisia olisi pitänyt juhlia kuluvan vuoden joulukuussa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo