Erittäin harvinainen sarvikuono odottaa ehkä poikasta

Malesiassa on onnistuttu tallentamaan valokuvaan harvinainen Borneon sarvikuono, jonka uskotaan olevan tiineenä. Havainto on herättänyt toiveita, että vakavasti uhanalainen laji olisi lisääntymässä luonnonvaraisena.

Ulkomaat

Metsään asennettu kauko-ohjattava kamera sai kuvan sarvikuonosta 25. helmikuuta, kertoo Malesian WWF.

Järjestön mukaan kuvan eläimen uskotaan olevan noin 20-vuotias naaras, joka on tiineenä. WWF:n Raymond Alfred kertoo, että arvio tehtiin sarvikuonon mahan ja muun ruumiin muodon ja koon perusteella.

- Koko oli aika poikkeuksellinen, Alfred sanoo.

WWF ja Malesian viranomaiset asensivat kameran metsään Sabahin osavaltioon tammikuussa ja hakivat sen pois viime viikolla. Alueelle on nyt asennettu 50 uutta kameraa, joilla pyritään keräämään lisää havaintoja sarvikuonosta.

Tutkijat pystyvät havainnoimaan populaatiota ainoastaan miehittämättömien kameroiden avulla.

- Tärkeintä on nyt varmistaa, että alue suojellaan hakkuilta, Alfred sanoo.

Vankeudessa lisääntyminen epäonnistui

Borneon sarvikuono on erittäin harvinainen sumatransarvikuonon alalaji, jota uskotaan olevan jäljellä korkeintaan 30 yksilöä.

Vielä 50 vuotta sitten eläimiä oli noin 200 yksilöä. Niiden väheneminen johtuu muun muassa salametsästyksestä ja metsähakkuista.

Luonnonsuojelijat ovat varoittaneet, että laji saatta kuolla sukupuuttoon kymmenen vuoden kuluessa. Suojelijat ovat yrittäneet pelastaa sarvikuonoja, jotka ovat jääneet eristyksiin lajitovereistaan hakkuiden vuoksi.

Kahden viime vuoden aikana on saatu pelastettua vain urossarvikuono nimeltä Tam. Vankeudessa Tam yritettiin saada lisääntymään naarassarvikuonon kanssa, mutta kävi ilmi, että naaras oli liian vanha jatkamaan sukua.

Lähteet: AP, AFP