Suositus: Maitoon tuplasti D-vitamiinia

Maitoihin ja rasvoihin lisättävän D-vitamiinin määrää ehdotetaan lisättäväksi nykyisestä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee, että maitoon, piimään, jogurttiin ja margariiniin lisättäisiin D-vitamiinia kaksi kertaa niin paljon kuin nykyään.

terveys
Maitopurkkeja kaupan hyllyllä.
YLE / Kalle Niskala

Nestemäisten maitovalmisteiden uusi vitamiinisuositus on mikrogramma D-vitamiinia 100 grammaa tuotetta kohti. Levitettäviin ravintorasvoihin D-vitamiinia tulisi lisätä 20 mikrogrammaa sataan grammaan.

D-vitamiinin keskimääräinen saanti on Suomessa selvästi alle suositusten. Riskiryhmiä ovat lapset, teini-ikäiset tytöt ja vanhukset.

Maaliskuun lopulla valtion ravitsemusneuvottelukunta korotti yli 60-vuotiaiden päivittäistä D-vitamiinisuositusta 20 mikrogrammaan ympäri vuoden. Pikkulapsille, raskaana oleville ja imettäville suositus on 10 mikrogrammaa ja 4–60-vuotiaialle 7,5 mikrogrammaa päivässä.

D-vitamiinin vaje edesauttaa osteoporoosin eli luukadon syntyä, sillä D-vitamiinin puutteessa kalkin imeytyminen suolistosta heikkenee.

Tärkein D-vitamiinin lähde on aurinko, jonka ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta iholla syntyy D-vitamiinia. Pitkän talven vuoksi ravinnon D-vitamiinilla onkin suomalaisille suuri merkitys. D-vitamiinia alettiin lisätä maitovalmisteisiin vuonna 2003.

Lähteet: YLE Uutiset