1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Huivikielto etenemässä Ranskassa

Ranskan hallitus kaavailee musliminaisten kasvot peittävän huivin kieltämistä julkisilla paikoilla. Presidentti Nicolas Sarkozyn edustaja ilmoitti keskiviikkona, että hallitus antaa asiasta lakiesityksen toukokuun puolivälissä.

Sarkozyn mukaan täyshuntu loukkaa naisten ihmisarvoa eikä ole ranskalaisessa yhteiskunnassa hyväksyttävissä. Täyshuntuun pukeutuminen on merkki sulkeutuneesta yhteisöstä ja ranskalaisten arvojen torjumisesta, presidentti sanoi edustajansa mukaan.

Hallituksen arvion mukaan Ranskassa on tällä hetkellä noin parituhatta täyshuntua käyttävää naista.

Lakiesityksen on määrä tulla parlamentin käsiteltäväksi heinäkuussa. Parlamentin alahuoneessa huivikiellolla on vankka kannatus ja mielipidekyselyjen mukaan myös suurin osa ranskalaisista tukee kieltoa.

Suunnitelma on kuitenkin saanut myös kovaa kritiikkiä. Ranskan korkein hallinto-oikeus varoitti maaliskuussa, että täyshunnun käytön kieltäminen voisi olla perustuslain vastaista.

Ranskan naapurimaassa Belgiassa parlamentti äänestää huomenna torstaina täyshunnun kieltävästä laista. Lakiesitys kieltäisi käyttämästä julkisilla paikoilla vaatetusta, joka estää ihmisen täyden tunnistamisen. Kielto koskisi muun muassa musliminaisten käyttämää burkaa ja vain silmät näkyviin jättävää niqab-huivia.

Parlamentin odotetaan hyväksyvän lakiesityksen, jolla on sekä hallituspuolueiden että opposition tuki. Belgiasta tulisi näin ensimmäinen täyshunnun kieltävä maa Euroopassa.