1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Energiateollisuus kritisoi tuulivoiman tukipäätöstä

Ydinvoimapäätöksen edellä tehty mittava esitys uusiutuvan energian lisäämiseksi ei Energiateollisuuden mukaan riitä tuulivoiman osalta. Sen sijaan puuenergian tuki saa kehujakin - metsänomistajille on luvassa satojen eurojen lisätulot hehtaaria kohti.

Kuva: YLE

Energiateollisuuden mukaan tukitaso ei kannusta yhtiöitä rakentamaan tuulimyllyjä sinne missä oikeasti tuulee.

- Jos merelle halutaan rakentaa tuulivoimaa niin kyllä lisäksi tarvitaan varmasti vielä esimerkiksi jotain investointitukea, sanoo Energiateollisuuden johtajaJukka Leskelä.

Myllyjen rakentaminen ja huoltaminen merellä on kallista, maalla hankkeita puolestaan jarruttavat kaavoitusongelmat.

- Tämä tukitaso enteilee sitä, että myllyjä rakennetaan maalle ja näin ollen olisi tärkeää, että olisi paikka minne niitä rakennetaan, Leskelä sanoo.

Hallituksen tavoitteena on tuhat uutta tuulimyllyä ja useita pienvoimalaitoksia.

Kaikkiaan 350 miljoonan euron tukipotista valtaosa on suunnattu tuulivoimalle, mutta mittava potti on luvassa myös puuenergialle. Toisin kuin tuulen osalta puuenergian tukitoimia pidetään oikean suuntaisina.

- Pidämme tätä oikean suuntaisena. Haastava, mutta mahdollinen paketti on kyseessä, arvioi Metsätalouden kehittämiskeskuskeen asiantuntija Olli Äijälä.

Tavoitteena on siis saada tähän asti metsään käyttämättä jääneet pienpuutkin hyötykäyttöön. Metsätalouden kehittämiskeskuksessa metsänomistajille on luvassa satojen eurojen lisätulot hehtaaria kohti.

Uusiutuvien energiamuotojen paketti, ns. risupaketti, on nyt siis valmis, mutta ennakoitua investointisadetta ja lupailtuja jopa kymmeniä tuhansia työpaikkoja saataneen vielä odotella.