1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuhkapilvi ajamassa lentoyhtiöitä konkurssiin Euroopassa

Ainakin viisi eurooppalaista lentoyhtiötä on vaarassa ajautua konkurssiin tuhkapilven aiheuttamien lentorajoitusten vuoksi. Kansainvälisen lentoliikenneliiton IATA:n johtajan Giovanni Bisignanin mukaan yli viisi pientä ja keskisuurta lentoyhtiötä on konkurssin partaalla rahapulan vuoksi.

Bisignani sanoi Italian televisiolle antamassaan haastattelussa aikovansa pyytää Euroopan unionia valtuuttamaan hallitukset korvaamaan lentoyhtiöille ilmatilan rajoitusten aiheuttamia menetyksiä.

Maanantaina Euroopan unionin kilpailukomissaari Joaquin Almunia sanoi, että EU on valmis sallimaan valtioiden poikkeusavustukset tuhkapilvestä kärsimään joutuneille lentoyhtiöille. Komissaari sanoi, että vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeiset säännöt sallivat valtionavustukset lentoyhtiöille poikkeustilanteissa.

Kilpailukomissaari Joaquin Almunia kuitenkin korosti, että EU-maiden on kyettävä osoittamaan kilpailuviranomaisille lentoyhtiöiden avuntarve ja se ettei apu syrji muita yhtiöitä tai talouden sektoreita.

Valtavat tappiot

Euroopan lentoliikennettä sekoittava tuhkapilvi aiheuttaa miljoonatappioita eurooppalaisille lentoyhtiöille. IATA ilmoitti keskiviikkona, että tuhkapilvestä on aiheutunut lentoyhtiöille tähän mennessä jopa 1,3 miljardin euron tappiot.

EU:n liikennekomissaari Siim Kallas arvioi, että tuhkapilvi saattaa olla lentoliikennealalle pahempi takaisku kuin syyskuun 2001 terrori-iskut. Kallas sanoi lehdistötilaisuudessa, että ensi sijalla on silti matkustajien turvallisuus.