Joka kolmas lapsi hyväksyy kurittamisen

Lähes kolmannes suomalaislapsista hyväksyy ruumiillisen kurituksen. Myönteisimmin kurittamiseen suhtautuvat Pohjois-Suomessa asuvat, kertoo Unicefin tutkimus.

Kotimaa

Lähes 27 prosenttia suomalaislapsista hyväksyy tukistamisen tapaisen lievän ruumiillisen kurittamisen. Kaiken ruumiillisen kurittamisen hyväksyy neljä prosenttia. Suomessa kurituksen sallivia on siis yhteensä 31 prosenttia, kun muissa Pohjoismaissa heitä on vain kymmenen prosenttia.

Noin 56 prosenttia 12 - 16 -vuotiaista katsoo, ettei lasta saa milloinkaan kurittaa ruumiillisesti. Peräti 13,5 prosenttia lapsista ei osaa sanoa asiasta mielipidettään.

Pojat ovat kurituksen suhteen sallivampia kuin tytöt, sillä 39 prosenttia pojista hyväksyy kurittamisen. Tytöistä kurituksen sallii 22 prosenttia.

Pohjois-Suomessa kaiken kurituksen sallii yli kuusi ja lievän kurituksen yli 36 prosenttia. Itä- ja Läns-Suomessa kaiken kurittamisen sallii alle kolme prosenttia ja lievän noin 27 prosenttia. Etelässä ja idässä noin 60 prosenttia ei salli kuritusta milloinkaan.

Etelässä tiedetään enemmän lastenoikeuksista kuin muualla maassa.

Unicefin yhteispohjoismaiseen kyselyyn vastasi Suomessa 1 044 yläkouluikäistä eli 12 - 16 -vuotiasta 33:sta koulusta. Suomen osalta tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset