Milla–karhu jaksaa touhuta

Ranuan eläinpuiston karhut kömpivät vähitellen ulkosalle. Palle Jooseppi on jo ollut jonkin aikaa hereillä. Keskiviikkona Ranualla on odoteltu myös Doriksen ja sen nuoren pennun heräämistä. Nuorelta Millalta unet sen sijaan jäivät ensimmäisenä talvena väliin.

karhu
Milla-Karhu ei osannut mennä talviunille.
Mari Heikkilä

Ensi kertaa talviunia opetelleelta Millalta jäivät talviunet melkein kokonaan väliin, kun ei ollut emoa opettamassa ranualaiskarhua karhujen tavoille.

- Milla kyllä asettui sinne pesään, mutta ei se oikein osannut asettua nukkumaan, kun ei ollut omaa emoa näyttämässä, miten sitä talvea oikein pitää viettää.

Ranuan eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä ei kuitenkaan ole Millan puolesta huolissaan. Se tuskin on talven aikana kerännyt univelkaa.

- Milla kyllä jaksaa touhuta, naurahtaa Heikkilä.

- Karhujen talviunihan on vain tapa sopeutua lumiseen talveen, jossa ei ole kasvisravintoa saatavissa. Etelän maissa karhut eivät nuku ollenkaan, kun on evästä hyvin saatavilla.

Ranualla Millan ruokahuolto on kuitenkin pelannut myös paukkupakkasten aikana, sillä eläintenhoitajat eivät ole karhuneitoa jättäneet pulaan.

Hedelmiä ja lihaa

Karhut syövät pääosin sekaravintoa ja niinpä Ranuallakin karhujen ruokavalio koostuu hedelmistä, viljatuotteista ja kalasta ja lihasta.

Millan herkkua ovat Mari Heikkilän mukaan viinirypäleet ja vesimelonit ja Palle taas on kovasti ihastunut appelsiineihin. Palle napsii mielellään myös porkkanoita, joita Milla taas ei välitä syödä ollenkaan.

- Makea hunajahan se on sitten kaikkien mieleen, kertoo Heikkilä.

Millakin oppi syömään kaurapuuroa, kun annokseen laitettiin mukaan mojova hunajasilmä.

Doris ja pentu heräilevät

Doris on jo jonkun aikaa haistellut pesänsä luukkua siihen malliin, että tarhalla päätettiin ottaa sen luukun ovi pois keskiviikkona.

Sen seurana talvipesässä on potra poikakarhu, joka on talven mittaan lihonut reippaasti. Dorisken rasvaisen maidon ansiosta alun perin voipaketin kokoisena syntynyt karhu on nyt jo noin kymmenkertaistanut painonsa ja tahti sen kun kiihtyy kun se pääsee popsimaan myös kiinteää ruokaa.

Nimeä Ranuan eläintarhan uusimmalle tulokkaalle ei vielä ole keksitty, mutta Mari Heikkilän mukaan sellaisen ideoimiseen pääsee aikanaan myös yleisö.

Lähteet: YLE Oulu