1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tom Pöysti

Ex-näyttelijä Tom Pöysti: Olen hyvin huolissani suomalaisten päättäjien moraalikäsityksestä!

Vajaat kymmenen vuotta sitten Tom Pöysti jätti estradiviihteen perinteisen muodon, näyttelemisen, ja keskittyy nyt luennoimaan mielen voimasta, elämästä, vastoinkäymisten voittamisesta ja pehmeistä arvoista.

Tom Pöysti

Toistaiseksi näyttelijän työt jättänyt Tom Pöysti toteaa, että työ ei enää tuntunut mielekkäältä. Julkisuudessa oleminen ja sen tuomat lieveilmiöt aiheuttivat liiallista rasitusta. Mies uskookin näyttelijän työssä niin sanottuun seitsemän vuoden sykliin: kaksi vuotta turpiin ottamista, kolme vuotta osaamista ja kaksi vuotta tylsistymistä. Jakson lopulla nousee kysymys, mitä seuraavaksi tekisi. Ammatin vaihdon päätöstä vahvisti myös havainto siitä, ettei tv-työssä arvostettu enää osaamista ja laatua, vaan ennemmin sitä kuka kehtaa häpäistä itsensä pahimmin.

Elämme vaarallisia aikoja

Tom Pöysti seuraa tarkasti yhteiskunnallista keskustelua ja päättäjien tekemiä ratkaisuja. Hän on yllättynyt Suomessa vallitsevasta suuntauksesta, jossa kukaan ei enää ole vastuussa puheista eikä teoista. Valtakunnan tavaksi on tullut esittää alibiksi usein muistamattomuutta.

- Mikä onkaan esivallan käsitys moraalista ja vastuusta, kysyy Pöysti ja sanoo vielä, että on vaarallista, jos ei isot pojat välitä. Kohta ei välitä sitten pienemmätkään.

Mokaamalla menestykseen

Tällä hetkellä Tom Pöysti kiertää luennoimassa ja puhumassa pehmeistä arvoista. Koko elämänsä ajan mies on pitänyt johtotähtenään ajatusta ”Mokaamalla menestykseen” ja kertoo, että on ollut kivaa kun on saanut töpätä ja oppia asioita nimenomaan tätä kautta.

Pehmeät arvot ovat tällä hetkellä arvokkaampia kuin koskaan sillä Pöystin mukaan niin monia asioita perustellaan rahan puutteella. Esimerkkinä Pöysti nostaa esiin työterveyden, josta huolehtimatta jättäminen tulee yhteiskunnalle tulevaisuudessa erittäin kalliiksi. Luennoillaan Pöysti muistuttaa myös aitoudesta ja suoraan puhumisen merkityksestä. Hän kehottaa välttämään kyräilyä ja pinnallista ryhmätyöskentelyä.

Oma talo, oma onni

Tom Pöysti on löytänyt itsestään myös timpurin vikaa. Kolmen vuoden projektin jälkeen Tammisaareen on noussut oma talo ja ex-näyttelijä kertookin rakentamisen olleen tavattoman hauskaa ja antoisaa puuhaa. Vaikka katto on nyt pään päällä niin silti, muutaman asutun vuoden jälkeen, esimerkiksi lämmitysjärjestelmän säätäminen kohdalleen on osoittautunut vaikeammaksi kuin olisi etukäteen osannut arvata. Mies toteaakin, että hyvin usein "akka palelee ja ukko hikoilee ja sähkölasku on hirmuinen".

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi