1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina määräsi tiibetiläismunkit pois maanjäristysalueelta

Kiinan maanjäristysalueella auttaneet munkit on käsketty takaisin luostareihin. Kiinan hallitus on ilmeisesti ärsyyntynyt munkkien näkyvästä roolista auttajina, kun taas Kiinan kansanarmeijan sotilaat kärsivät vuoristotaudista korkeassa ilmanalassa.

Useat tiibetiläisluostarit ovat joutuneet kutsumaan tuhoalueella auttavat munkit takaisin luostareihin, monet buddhalaisluostareiden johtajat ja tiibetiläisaktivistit kertovat.

Kiinalaisissa tiedotusvälineissä munkkeja ei ole näytetty juuri lainkaan Qinghain järistysalueen tilanteesta kertovissa raporteissa. Kiinan hallitus ei mitä ilmeisemmin halua esittää munkkeja auttavina sankareina, koska osa munkeista kannattaa Tiibetin itsenäistymistä Kiinasta.

- Kiina ei ole koskaan aikaisemmin kohdannut vastaavanlaista tilannetta. Munkkeja on pidetty viimeiset 15 vuotta valtion vihollisina eikä tarmokkaina auttajina, Tiibet-opintojen johtaja Robbie Barnett Columbian yliopistosta kertoo.

Moottoripyörillä liikkuvat tiibetiläismunkit ehtivät Yushun maanjäristysalueelle muutamassa tunnissa. Munkit aloittivat heti eloonjääneiden etsimisen raunioista. He myös järjestivät paikalle ruokaa ja telttoja.

Kiinan kansanarmeijan 12 000 sotilasta ehti paikalle huomattavasti myöhemmin. Kiinan armeijan mukaan lähes kaikki sotilaat ovat kärsineet vuoristotaudista 4 000 metrin korkeudessa toisin kuin pyhiinvaellusten aikana vuoriston ilmanalaan tottuneet munkit. Sotilailla on myös ollut kielivaikeuksia tiibetinkielisellä tuhoalueella.

Kiina suhtautuu epäluuloisesti tiibetiläismunkkeihin. Kommunistinen puolue valvoo tiukasti luostareita ja määrää niissä usein uudelleenkoulutusta. Munkit ovat uskollisia tiibetiläisten hengelliselle johtajalle Dalai lamalle, jota Kiina syyttää Tiibetin itsenäistysmispyrkimyksistä.

Viime viikolla sattuneen Qingain maanjäristyksen uhriluku on noussut jo lähes 2 200:een.