Minareettikielto hämmentää yhä Sveitsissä

Sveitsin päätös kieltää minareettien lisärakentaminen aiheuttaa vieläkin hämmennystä alppimaassa. Kansanäänestyksen järjestänyt oikeistopopulistinen SVP-puolue sanoo estäneensä poliittisen islamin leviämisen maahan. Pettyneet muslimijärjestöt pitävät puolestaan lakia syrjivänä.

Ulkomaat
Katunäkymä
Sveitsin vanhimman, Zürichissa sijaitsevan moskeijan minareetti on 18 metriä korkeaYLE

Zürichin katukuva on värikäs. Mistään muusta Euroopan maasta ei löydy yhtä paljon ulkomaalaisia kuin Sveitsistä. Alppimaan kansalaisista joka viides on ulkomaalaistaustainen.

Islamin uskoa tunnustavia on Sveitsissä niin ikään satoja tuhansia. Nyt he tuntevat itsensä kaltoin kohdelluiksi - Sveitsi päätti kansanäänestyksessä, että maahan ei saa rakentaa enää yhtään minareettia.

- Jos tällainen toiminta jatkuu, nuorisomme voi alkaa tuntea itsensä toisen luokan kansalaisiksi. Se taas voi johtaa masennukseen tai turhautumiseen, sanoo imaami Sadaqat Ahmed.

Ja politiikasta asiassa on kysymys. Oikeistopopulistinen SVP-puolue järjesti kansanäänestyksen ja varoitti samalla islamin vaaroista.

- Muutamat poliittisesti aktiiviset muslimit halusivat tehdä tästä keinotekoisesti ison numeron. He halusivat tehdä uskonnollaan politiikkaa. Heitä vastaan me taistelimme, sanoo SVP:n kansanedustaja Ulrich Schlüer.

SVP:tä syytettiin kansankiihotuksesta, eikä välttämättä ilman perusteita. Vaalikampanjassa puhuttiin muslimien sharia-laista ja ihmisten kuoliaaksi kivittämisestä - minareettiäänestyksen kanssa niillä ei ollut mitään tekemistä.

Sveitsi ei ole suinkaan ainoa Euroopan maa, joka pohtii suhdettaan islamin uskontoon. Tutkimustulosten mukaan myös ranskalaiset ja saksalaiset olisivat todennäköisesti valmiita samanlaiseen minareettikieltoon.

Lähteet: YLE Uutiset / Pauli Lahti