1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Euroopan lentoliikenne pääosin palautunut

Lähes koko Euroopan ilmatila on avattu liikenteelle ensimmäistä kertaa viikkoon, kertoo Euroopan lennonjohdosta vastaava viranomainen Eurocontrol. Myös Pohjoismaissa kentät ovat pääosin auki, tosin Ruotsin lentokentät suljetaan pääosin jälleen myöhään torstai-iltana.

Ulkomaat
British Airwaysin kone nousee Heathrown kentältä
British Airwaysin kone nousee Heathrown kentältä 21. huhtikuuta.Andy Rain / EPA

Euroopan tärkeimmät ilmatilat ja lentokentät ovat avoinna. Esimerkiksi Ranskassa lentokenttäviranomaiset vahvistavat, että liikenne Pariisin Charles de Gaullen lentokentällä toimii taas normaalisti.

Norjassa koko ilmatila avattiin liikenteelle torstaina iltapäivällä. Ruotsissa Tukholman lentokentät ovat auki, mutta esimerkiksi Göteborgin ja Malmön kentät on suljettu.

Suomessa osa lentoasemista on yhä suljettuna.

Kustannuksista kiistaa

Islannin tulivuorenpurkausta seurannut lentokaaos on nostattanut kiistan siitä, kuka kantaa lentokiellosta aiheutuneet taloudelliset tappiot.

Kansainvälinen lentoliikenneliitto IATA arvioi, että kriisistä koituu lentoyhtiöille 1,3 miljardin euron kustannukset.

- Ilmatila suljettiin teoreettisten mallien perusteella, ei tosiasioihin perustuen, sanoi IATAn johtaja Giovanni Bisignani.

Bisignanin mukaan hallitusten tulee ryhtyä miettimään, miten tappiot korvataan lentoyhtiöille.

Tulivuoriasiantuntija puolustaa viranomaisten päätöstä sulkea ilmatilat. Hänen mukaansa muuta mahdollisuutta ei ollut.

- Ei ole luotettavaa tietoa tuhkan tarkasta kertymästä ilmakehään eikä siitä, milloin lentokone voi tai ei voi lentää tuhkapilvien läpi, sanoi Euroopan vulkanologisen yhdistyksen puheenjohtaja Henry Gaudru.

Lähteet: AFP, AP