Hyppää sisältöön

Hitler-elokuvan parodiat pois YouTubesta

Adolf Hitlerin viimeisistä päivistä kertovan elokuvan, Perikadon, parodiaversiot on poistettu videosivusto YouTubesta. Elokuvan yhdestä kohtauksesta on tehty lukemattomia pilaversioita, joita ovat katselleet jopa miljoonat ihmiset.

Vuonna 2004 julkaistu saksalainen Perikato-elokuva kertoo Adolf Hitlerin viimeisistä päivistä. Yksi elokuvan kohtauksista, jossa Bruno Ganzin esittämä Hitler raivoaa bunkkerissa jäljellä oleville alaisilleen, on ollut suosittu parodiavideoiden pohja. YouTubesta on löytynyt runsaasti videoita, joissa Hitler on saatu räyhäämään erilaisista asioista erikielisten tekstitysten ansiosta.

Kohtausta on käytetty kertomaan esimerkiksi urheiluotteluiden epäonnistumisesta tai Xbox-videopelien pelaamisesta.

Torstaina Perikato-parodiat alkoivat kuitenkin kadota YouTubesta. Elokuvan tuottanut Constantin Films -yhtiö on pyytänyt videoiden poistamista sivustolta. Yhtiön mukaan kyse on ennenmuuta tekijänoikeuksista. Videoista ovat valittaneet myös juutalaiset järjestöt, joiden mukaan Hitlerin hahmon käyttäminen pilailuun on mautonta.

Anti-Defamation League -nimisen järjestön johtajan mukaan videot väheksyvät paitsi Hitlerin koko toisen maailmansodan merkitystä. Esimerkiksi Perikadon ohjaaja Oliver Hirschbiegel sanoo kuitenkin pitäneensä pilavideoista.

- Elokuvan tarkoitus oli tehdä näistä hirveistä ihmisistä todellisia ja tuoda heidän tekonsa todellisuuteen, eikä pitää heitä pelkästään demoneina. Mielestäni on hyvä jos nämä teot hyväksytään osaksi historiaamme ja ihmiset voivat käyttää niitä omiin tarkoituksiinsa. Jos vain saisin videoista korvauksia, olisin vielä onnellisempi, Hirschbiegel sanoi.

.
.