Borneon viidakosta löytyi outoja luonnonihmeitä

Borneon saaren sisäosasta, Borneon sydämenstä on löydetty 123 aiemmin tuntematonta eläin-, hyönteis- ja kasvilajia, kertoo ympäristöjärjestö WWF. Löytöihin kuuluu mm. "lemmennuolia" ampuva etana ja maailman pisin hyönteinen.

luonto
Oksaa muistuttava sauvasirkka miehen poskella
Orang Asli / WWF

Borneon sydänaluetta, 220 000 neliökilometrin suuruista metsäaluetta, päästiin tutkimaan kunnolla vasta vuonna 2007, kun alueen omistavat maat, Indonesia, Malesia ja Brunei solmivat sopimuksen alueen suojelusta.

Borneon sydän on häkellyttävä luonnon monimuotoisuuden näyteikkuna. Alueella elää 350 lintulajia, 150 matelijaa ja sammakkoeläintä, kymmenen kädellistä ja huikeat 10 000 kasvilajia. Monia niistä ei tavata missään muualla. Alue on säilynyt syrjäisyytensä ja vaikeakulkuisuutensa vuoksi. Suuri osa alueesta on vielä tutkimatta.

WWF on lauantaina vietettävän Maailman päivän, Earth Dayn kunniaksi julkaissut raportin Borneon sydämen luonnosta. Raportti tuo tietoon 67 tieteelle aiemmin tuntematonta kasvilajia, 17 kalaa, viisi sammakkoeläintä, viisi matelijaa, 29 selkärangatonta ja yhden linnun.

Tutkijat ovat löytäneet hyvin erikoisia elämänmuotoja. Borneolla on mm. maailman pisin hyönteinen, puolen metrin mittainen sauvalude (Phobaeticus chani). Otuksia on löydetty vain kolme yksilöä.

Metsästä löytyy myös sammakko, joka kykenee vaihtamaan väriä ja lentämään. Rhacophorus penanorum -sammakot ovat 3,5 sentin mittaisia, mutta kykenevät liitämään jopa 15 metriä, koska niiden varpaiden välien räpylät toimivat liitiminä. Sammakkourokset vaihtavat väriään. ne ovat yöllä kirkaan vihreitä, mutta muuttuvat päivällä ruskeiksi.

Varsinainen luonnonihme on Ibycus rachelae -etana, jonka pyrstö on kolme kertaa pään mittainen. Etana käpertyy pyrstöönsä nukkuessaan. Paritellessaan etana taas ampuu kalsiumkarbonaatista koostuvia "rakkauden nuolia", joista siirtyy partneriin peritteluintoa lisäävää hormonia.

WWF muistuttaa Borneon ja muiden luonnon monimuotoisuuden ydinalueiden säilymisen tärkeydestä. Luonnon säilymisellä on itseisarvo, mutta se on olennaista myös esim. lääketeollisuudelle. Noin puolet kaikista synteettisistä lääkkeistä on kehitetty luonnonkasveista, sanoo WWF:n kampanjapäällikkö David Norman uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Lähteet: YLE Uutiset