1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nanotuotteiden turvallisuus on arvoitus

Niin sanottujen nanomateriaalien terveysvaikutuksista ei ole riittävästi tietoa, vaikka nanomateriaalia sisältäviä tuotteita on jo runsaasti markkinoilla. Niitä käytetään esimerkiksi kosmetiikassa, pesuaineissa ja urheiluvälineissä.

Kotimaan uutiset
Siru pinsettien välissä
YLE

Nanomateriaaleja sisältäviä elintarvikkeita Suomessa ei vielä pitäisi olla, vaikka nanoteknologian uskotaan mullistavan lähitulevaisuudessa myös ruoka-alan.

Nanoteknologia tarkoittaa aineiden pilkkomista niin pieniin osasiin, että niiden ominaisuudet muuttuvat. Näin voidaan saada vaikkapa kevyitä ja kestäviä materiaaleja, tai ruuasta paremman makuista vähemmällä rasvalla.

Ominaisuudet kuitenkin muuttuvat nanokoossa monin tavoin. Normaalisti ihmiselle vaaraton aine voi muuttua nanokoossa aivan toisenlaisekseksi ja se voi esimerkiksi tunkeutua soluun. Tieto nanomateriaalien terveysvaikutuksista on puutteellista, kertoo johtaja Jukka Malm Euroopan kemikaalivirastosta.

- Voi jopa sanoa, että se on osin huolestuttavan puutteellista. Lisätyötä tällä alalla tarvitaan.

Työterveyslaitoksen professori Kai Savolainen kertoo, että ulkomaisissa tutkimuksissa on jo löydetty vaarallisiakin nanomateriaaleja.

- Tietysti tutkittujen nanomateriaalien joukko on pieni. Jos ajatellaan, että erilaisia nanokokoluokan materiaaleja on satoja tuhansia niin ehkä muutamia kymmeniä on tutkittu tällä tavalla.

Nanotuotteet ovat arkipäivää

Nanotuotteita on markkinoilla koko ajan enemmän: kosmetiikkaa, autovahoja, hammastahnoja, tennismailoja, suksia, maaleja, ruuveja, tekstiilejä ja niin edelleen. Savolainen ei kuitenkaan huolestuisi liikaa.

- Tietysti voi käyttää tervettä järkeä. Jos vaikka pyörän pumpun pinta on nanopinnoitettu, niin en ole erityisen huolestunut siitä, että nanomateriaalit irtoaisivat maalipinnasta. Ehkä merkittävintä altistuminen voi olla kosmetiikkatuotteiden käytön yhteydessä.

Tällä hetkellä kosmetiikkatuotteiden pakkauksissa pitää olla maininta nanomateriaalien käytöstä. Niitä ja useita muita tuotteita markkinoidaan kuitenkin juuri sillä, että ne ovat nanotuotteita.

Jukka Malm Euroopan kemikaalivirastosta arvoi, että kuluttaja löytää halutessaan myös nanottoman tuotteen.

Ruoka on vielä nanotonta

Eviran mukaan nanomateriaaleista valmistettuja elintarvikkeita ei Suomen markkinoilla vielä ole. Toisin kuin muissa nanotuotteissa, elintarvikkeissa markkinoille tuomiseen tarvitaan lupa. Lupia ei toistaiseksi ole haettu.

Toisaalta, jos ulkomailta tuotavissa elintarvikkeissa olisi nanomateriaaleja, niitä ei todennäköisesti huomattaisi.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Tyynysniemi

Lue seuraavaksi