Kaksi arvomaalausta palautetaan Turun linnasta Ateneumiin

Valtion taidemuseo siirrättää maalaukset Ateneumiin, koska teosten arvioitiin olevan vaarassa Turun linnassa.

kulttuuri
Albert Edelfeltin maalaus Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista
Albert Edelfeltin maalaus Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumistaAteneum

Turun linnasta Ateneumiin siirrettävät teokset ovat Albert Edelfeltin Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista ja Erik Löfgrenin maalama Kuningas Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär. Taulut ovat olleet Turun linnassa 1960-luvulta lähtien.

Valtion taidemuseon edustajat tarkastivat viime vuonna Turun linnaan sijoitettujen taulujen ripustusolosuhteet. Taulut oli ripustettu saleihin, joissa järjestetään mm. yleisötilaisuuksia ja ruokaillaan.

Albert Edelfeltin vuonna 1878 maalaama teos oli sijoitettu Turun linnan kuninkaansaliin. Erik Löfgrenin kuvaus kuningas Eerik XIV:stä lepäämässä Kaarinan Maununtyttären syleilyssä oli puolestaan esillä linnan eteläisessä salissa.

Turun museokeskus suunnitelee parhaillaan uutta ripustuskokonaisuutta korvaamaan pois lähtevät teokset. Museokeskuksessa on mietitty myös voitaisiinko teokset korvata niiden kopiolla.

Vaarana kosteus ja lämpö

Suomen taidetta 1700-luvun puolivälistä aina 1950-luvun modernismiin saakka esittelevä Ateneum arvioi että teokset oli siirrettävä parempaan säilytyspaikkaan. Turun linnassa taulut olisivat voineet vahingoittua esimerkiksi saleissa tapahtuvan ruokailun tai yleisötilaisuuksien aiheuttaman ilmankosteuden ja lämpötilan muutosten takia. Samalla Ateneumin tarkoituksena on pistää taulut esille omaan kokoelmaripustukseensa.

Ateneumin taidemuseon mukaan muualle kuin museon omiin varastoihin sijoitettuja tauluja on kotiutettu jonkin verran. Etenkin 50-luvulla tehtyjä talletuksia on purettu, koska tuolloin muualle talletukseen siirretyt taulut ovat usein muutenkin jo kunnostuksen tarpeessa.

Myös Suomen ulkomaanlähetystöistä on siirretty muutamia tauluja Ateneumin varastoon täysin hallittuihin olosuhteisiin. Esimerkiksi Suomen Addis Abeban lähetystöstä on siirretty Pekka Halosen pieni maalaus takaisin kotimaahan.

Lähteet: YLE Uutiset / Janne Mällinen