Huh-proosalla J.H.Erkon kirjoituskilpailun voittoon

Juhani Karila on voittanut tämän vuoden J.H.Erkon kirjoituskilpailun. Tuomaristo kiittelee häntä omintakeisesta ja hengästyttävästä tyylistä.

kulttuuri
Pelkosenniemeltä kotoisin oleva Juhani Karila on osallistunut aikaisemminkin kirjoituskilpailuun. Tänävuotinen osallistuminen toi myös voiton.YLE / Ahti Koskinen

J.H. Erkon tämänvuotisen kirjoituskilpailun on voittanut Juhani Karila.

Pelkosenniemeltä kotoisin oleva, vuonna 1985 syntynyt, Karila opiskelee tiedotusoppia Tampereen yliopistossa. Kirjoituskilpailun raadin mukaan Karila osoittaa että voimaproosa ei välttämättä vaadi voimakkaita aiheita – kesäisestä uistelureissustakin saa suuren ja sekopäisen seikkailun. Raadin mielestä Karilan jutut ovat niin hengästyttäviä, että kun uusia näyttäviä rakennushankkeita kutsutaan wau-arkkitehtuuriksi, niin Karilan jutut ovat huh-proosaa.

Tämänvuotisen kirjoituskilpailun toisen palkinnon sai Oulusta kotoisin oleva Titta Minkkinen, joka opiskelee Tampereen yliopistossa Suomen kirjallisuutta. Kolmannen palkinnon sai tamperelainen Ulla Heikkilä, joka opiskelee Tampereella historiaa.

Kärkijoukko tasainen

Raadin mukaan voittajat erottuivat omintakeisen tyylin, poikkeuksellisen käsittelytavan tai kaunokirjallisen ilmaisuvoiman ansiosta. Kirjoittajat olivat tiukasti kiinni tässä päivässä ja arjessa. Novellisadon perusteella suomalainen nuori uskoo tulevaisuuteen ja selviytymiseensä, vaikka elämä itsessään haasteellista onkin, eikä siitä selviä ilman haavoja – hengestäänkin joutuu jossakin vaiheessa luopumaan.

J.H. Erkon kirjoituskilpailuun, jossa olivat tänä vuonna vuorossa novellit, tuli lähetyksiä 210 kirjoittajalta, yhteensä noin 4 500 novellia.

Vuonna 1957 perustettuun kilpailuun voivat ottaa osaa alle kolmikymmenvuotiaat kirjoittajat, jotka eivät vielä ole julkaisseet esikoisteostaan. Lukuisat eturivin kirjailijoistamme ovat aikoinaan sijoittuneet palkinnoille Erkon kilvassa.

J.H. Erkon kilpailun järjestävät Mikkelin ammattikorkeakoulu, Suomen Nuoriso-opisto ja Mikkelin kaupunki. Kilpailu järjestettiin nyt 54. kerran. Arvosteluraadin jäsenet olivat Anne Leinonen, Petri Tamminen ja Pirkko Heikkinen.

Pääpalkinnon arvo on 2 500 euroa

Lähteet: YLE Uutiset