Afrikka yllätti joensuulaisopiskelijat

Joensuulaiset yliopisto-opiskelijat Lauri Jurvanen ja Janne Tuononen pääsivät Planin kustannuksella kurkistamaan Afrikkaa Senegalissa, Dakarissa. Matka mursi monta ennakkoluuloa, ja avasi näkymän hyvin toisenlaiseen maanosaan, kuin median välittämä ongelmakeskeinen Afrikka-näkymä usein on.

Afrikka
Lauri Jurvanen
YLE / Ilona Huovinen

- Yhdentoista päivän matka Senegaliin, Afrikkaan oli maaliskuussa sellainen kokemus, että siinä riittää näköjään sulattelemista pidemmäksi aikaa, naurahtaa joensuulainen Lauri Jurvanen.

Lauri ja kaverinsa Janne Tuononen osallistuivat viime kesänä Ilosaarirockissa Plan Suomi Säätiön lanseeraaman Mitä-verkoston kilpailuun. Kilpailussa piti kuvata minuutin mittainen video itselle tärkeästä aiheesta. Festivaalin jälkeen kaverukset unohtivat koko asian, kunnes saivat syyskuussa puhelun, jossa selvisi että he ovat voittaneet vajaan kahden viikon matkan johonkin kehitysmaahan Planin kustannuksella ja tuella.

- Kevättalvi suunniteltiin matkaa, hoideltiin rokotuksia kuntoon ja sitten eikun menoksi. Mitään kokemusta meillä ei ollut aiemmin sen paremmin Afrikasta, Planista kuin kehitysyhteistyöstkään, joten olihan se joensuun pojille aika hurja reissuun lähtö, Lauri Jurvanen muistelee.

Afrikan läntisimpään pisteeseen

Afrikan mantereen kaikkein läntisimmässä nipukassa Senegalin pääkaupungissa Dakarissa Itä-Suomen yliopiston opiskelijat olivat maaliskuun alkupuolelta kuun puoliväliin. Asukkaita Senegalissa on noin 11,1 miljoonaa, Dakarissa noin kaksi miljoonaa. Afrikassa oli tuolloin talvikausi, lämmintä oli silti noin 30 astetta.

- Meidän ajatuksemme on välittää kuvaamillamme videoilla toisenlaista näkymää Afrikasta. Kehitysyhteistyö ja kolmannen maailman olot näytetään useimmiten ongelmakeskeisesti; meidän kokemuksemme mukaan toisenlaistakin kuvaa ja tietoa voisi tuoda paljon enemmän esiin, Lauri kertoo.

- Ihmiset eivät elä siellä pelkässä köyhyydessä, meidän ei todellakaan tarvitse lähteä täältä mitenkään pelastamaan heitä kautta Afrikan. Elintaso on tietysti alempi, mutta enemmänkin tämä meikäläinen kulutuskeskeinen elämäntyyli alkoi näyttää ongelmalliselta. Elämänlaatua ja yhteisöllisyyttä saattaa siellä olla jopa enemmän, kuin täällä, Lauri napauttaa.

Dakarissa oli joensuulaisten lisäksi Suomesta myös kaksi opiskelijaa Helsingistä. Neljän joukkio tekee yhteistyönä lyhytdokumentteja matkaltaan Senegalista, filmejä voi kevään aikana käydä katsomassa netistä osoitteesta www.mitaverkosto.fi (siirryt toiseen palveluun). Jo nyt sivustolla on nähtävissä traileri, joka antaa ensimakua siitä, mitä tuleman pitää.

- Ehkä kaikken puhuttelevin oli kokemus siitä, että itse onkin se 'erilainen'; ulkopuolinen ja muualta tullut. Valkoihoinen ihminen on siellä yhä monelle kummastus, jota katseltiin ja joka selvästi herätti hämmästystä ja hieman hämillistä naureskeluakin, kertoo Lauri Jurvanen huvittuneena.

Planin virittelemä Mitä-verkosto jatkaa toimintaansa ja maailman tutuksi tekemistä nuorille erilaisten projektien kautta. Asiaan voi tutustua netissä tarkemmin samaiselta mitä-verkoston sivulta, jossa matkadokumenttien mainostraileri jo pyörii.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Siru Päivinen