Urpilainen Heinäluoman linjoilla

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan puolue ei ole tiukentanut suhtautumistaan maahanmuuttoon. Urpilaisen mielestä tässä työttömyystilanteessa ei ole järkevää aktiivisesti hankkia Suomeen ulkomaisia työntekijöitä. Hän ei myöskään pidä linjausta rasistisena, vaan pelkkänä maalaisjärjen käyttönä.

Jutta Urpilainen
Kuvassa SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.
Puheenjohtaja Jutta Urpilainen antoi poliittisen tilannekatsauksen Pohjanmaan Sosiaalidemokraattien kevätpiirikokouksessa.YLE/ Iina Kluukeri

SPD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma kertoi lauantaina Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että hallituksen linja työperäisestä maahanmuutosta on vaarallinen nykyisessä työttömyystilanteessa. Heinäluoman mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden ottaminen Suomeen korkean työttömyyden aikana johtaisi rasismin kasvuun, kun he veisivät suomalaisilta työt.

Urpilainen uskoo, että Heinäluoma tarkoitti lausunnollaan parhaillaan eduskuntakäsittelyssä olevaa ulkomaalaisia työntekijöitä koskevaa saatavuusharkintaa, jolla voidaan linjata muun muassa työlupien pituuksia.

- Saatavuusharkintaa ei pidä löysentää, vaan meidän on ensisijaisesti autettava jo täällä olevia maahanmuuttajia löytämään töitä. Toki työvoimapulasta kärsiville aloille voidaan houkutella ulkomaista työvoimaa, jos osaajia ei Suomesta löydy, toteaa Urpilainen

Työurien alkupää syyniin

Pohjanmaan Sosialidemokraattien piirikokouksessa Kokkolassa lauantaina puhunut Urpilainen linjasi jo ensi vuoden eduskuntavaalien tärkeimpiä aiheita. Hänen mukaansa voittajaksi nousee puolue, jolla on selkeä resepti suomalaisen hyvinvointivaltion pelastamiseksi. Tähän SDP aikoo pyrkiä esittämällä uskottavan ja konkreettisen ohjelman.

Eläkepoliittisissa puheissa Urpilainen toivoo enemmän huomiota työuran alkupäähän, eikä niinkään työurien pidentämisen painostamiseen.

- Esimerkiksi lukiosta valmistuksen jälkeen nuorilla kestää kolmesta neljään vuotta löytää jatko-opiskelupaikka. Se on liian kauan.

Myös nuorten mielenterveysongelmat, ja niistä seurannut työkyvyttömyyseläkäisten joukko huolestuttaa Urpilaista. Kuitenkaan koulun aloittamista jo 6-vuotiaana Urpilainen ei kannata.

- Niin alkupäähän ei muutoksia tarvita. Nykyinen koulunaloitusikä on toimiva.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa