1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Espanjassa osoitettiin mieltä tuomarin puolesta

Espanjassa kymmenet tuhannet ihmiset ovat lauantaina osallistuneet mielenosoitusmarsseille puolustaakseen tuomaria, joka yritti tutkia Espanjan sisällissodan aikaisia hirmutekoja. Tuomari Baltasar Garzonia vastaan on nostettu syyte valtuuksiensa ylittämisestä.

Mielenilmauksia järjestettiin useissa kaupungeissa eri puolilla Espanjaa lauantaina. Pääkaupungissa Madridissa mielenosoittajat heiluttivat muun muassa julisteita, jotka esittivät diktaattori Francon vampyyrina. Mielenosoittajien joukossa oli kulttuurielämän edustajia kuten tunnettu elokuvaohjaaja Pedro Almodovar.

Madridin metrossa kuljettajana työskentelevän Jose Inocencio Rodriguezin mielestä Garzonia rangaistaan siitä, että hän on puuttunut asioihin, joita muut tuomarit eivät uskalla käsitellä.

- Sisällissotaa ympäröi tabu. Garzon yrittää murtaa sen, ja siksi hänet yritetään vaientaa, Rodriguez sanoi.

Francon hallinnon ihmisoikeusrikoksia tutkinutta Garzonia vastaan nostettiin syyte useiden oikeistoryhmien valitettua hänen toimistaan.

Vuonna 2008 Garzon aloitti tutkimukset kymmenistä tuhansista teloituksista ja katoamisista Espanjan sisällissodassa (1936-39) ja Francisco Francon diktatuurin alkuaikoina. Sisällissodan ja Francon kauden rikoksista annettiin yleinen armahdus vuonna 1977, kun Espanja siirtyi demokratiaan.

Garzon joutui luopumaan tutkimuksista, kun valtion syyttäjät ja konservatiivipoliitikot kyseenalaistivat hänen toimivaltuutensa asiassa.

Garzonia vastaan on nostettu kaksi syytettä. Toinen syyte koskee toimivaltuuksien ylittämistä ja toinen on lahjussyyte, joka liittyy Garzonin Yhdysvalloista saamiin luentopalkkioihin.

Tuomari Baltasar Garzon sai jo aiemmin maailmanlaajuista kuuluisuutta, kun hän antoi vuonna 1998 pidätysmääräyksen Chilen entisestä diktaattorista Augusto Pinochetista. Garzon on nostanut syytteen myös Osama bin Ladenia vastaan.