1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Reindeerspotting pysyy kiellettynä alle 18-vuotiailta

Narkomaaneista kertova Reindeerspotting-dokumenttielokuva pysyy kiellettynä alle 18-vuotiailta. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi torstaina elokuvan tuotantoyhtiön vaatimuksen ikärajan laskemisesta 15 vuoteen.

Dokumenttielokuva Reindeerspotting kertoo rovaniemeläisistä narkomaaneista. Kuva: Bronson Club OY

Valtion elokuvatarkastamo kielsi elokuvan alle 18-vuotiailta. Tuotantoyhtiö Bronson Club valitti elokuvatarkastamon määräämästä ikärajasta ensin valtion elokuvalautakuntaan ja viimeksi korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja vaati ikärajaa laskettavaksi 15 vuoteen.

Tuottajien mielestä korkea ikäraja jättää dokumentin niiden ulottumattomiin, jotka sitä valistusmielessä eniten tarvitsisivat.

Päätöksessään KHO asettui elokuvalautakunnan kannalle ja katsoo, että ”kaikki eivät välttämättä koe elokuvaa yksiselitteisesti kuvatusta elämäntavasta varoittavana, ja osalle lapsikatsojia elokuva voi olla ahdistava".

- Taas luotiin yksi mörkö lisää päihdekasvatukseen. Sen sijaan, että leffa olisi ollut avoin ja siitä olisi voitu avoimesti myös keskustella niin se nostetaan tabuksi. Teinit katsovat sen sitten yksin tai porukassa ilman lupaa, ja tällöin jää pois mahdollisuus perheen keskeiseen sisällön, sanoman ja aihepiirin läpikäymiseen, sanoo tuottaja Jesse Fryckman.

Joonas Neuvosen ohjaamassa Reindeerspotting - Pako joulumaasta-elokuvassa kuvataan rovaniemeläisten, parikymppisten narkomaanien huumehöyryistä elämää. Elokuva on syntynyt kaveriporukassa ja sen kaikki tapahtumat ovat tosia. Elokuva sai ensi-iltansa 9. huhtikuuta.

YLE tulee esittämään dokumentin myöhemmin televisiossa osana Dokumenttiprojektia.