Rotta-agility on suosittu harrastus

Viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa järjestettävässä PetExpossa oli tarjolla epätavallista ohjelmaa. Esittelyssä oli monia jyrsijöiden taitolajeja.

luonto
Lilli ja Koralli ovat innokas rottakaksikkoYLE

PetExpossa oli tänä vuonna kissojen ja koirien lisäksi näytillä iso määrä erilaisia jyrsijöitä. Yhteensä pieneläinnäyttely keräsi esimerkiksi toistasataa kesyrottaa ja 150 marsua.

Paikanpäällä saattoi seurata muun muassa frettien olympialaisia, marsujen pukukilpailuja, hamstereiden hamstrauskisaa sekä rotta-agilityä. Freettejä oli ilmoittautunut olympialaisiin huikeat 46 ja marsuja pukukisaan 10. Rottien agilitykisaan oli ilmoittautunut mukaan lähes 40 osanottajaa.

Rottien taitokisoja järjestävässä Suomen Kesyrottayhdistyksessä on yli 150 jäsentä. Vuosittain agilitykisoja järjestetään Suomessa 10-15 ja osallistujia on parhaimmillaan jopa yli 50. Lajin suosio on lisääntynyt rottien omistajien keskuudessa viimevuosina.

Radalla olevaan rottaan ei saa koskea

Agilityyn osallistuvat rotat jaetaan kolmeen luokkaan: urokset, naaraat ja champion-luokka. Jokaisella on kaksi yritystä suorittaa rata kunnialla läpi. Sääntöjen mukaan osallistuva kilpailija ei saa olla aggressiivinen, sairas, eikä sillä saa olla syöpäläisiä. Jokainen rotta saa harjoitella radalla hetken ennen kilpailun alkua. Alaikäraja agilitykilpailussa on 2 kk.

Rottien agilityrata koostuu viidestä esteestä, joita ovat silta, tunneli, A-este, köysi ja keinu. Rata on yleensä pöydällä jonne rotta laitetaan vapaaksi. Kisassa ei saa käyttää esimerkiksi valjaita.

Kilpailussa rottaa ei saa nostaa, työntää eikä muutenkaan pakottaa; houkuttelu makupaloilla ja esimerkiksi äänellä on sallittua. Eläintä ei saa säikyttää eteenpäin esimerkiksi lyömällä käsiä yhteen sen takana. Rotan ohjaajan epäasiallinen käytös tai rotan pakottaminen tai raaka kohtelu johtavat eläimen suorituksen hylkäämiseen.

Suorituksesta otetaan aikaa ja sijoittuminen määritellään ajan perusteella.

Kesyrotta voi saavuttaa agilityssa Agility Champion-, Agility Grand Champion- sekä Agility Vuoden Voittaja -tittelin. Virallisia agilitykilpailuja järjestetään Suomen Kesyrottayhdistys ry:n näyttelyiden yhteydessä.

Rotat vierailivat Ylen aikaisessa

Ylen aikaisen juontaja Harri Oksanen sai aamulla vieraakseen rottakaksikon Lillin ja Korallin. Rottia kävi ihmettelemässä myös toimittaja Tiina von Martens. Kohtaaminen sujui hyvin, sillä rotat pääsiassa nukkuivat studion lämmössä. Tiinan rottakammokin hellitti hieman tunnin kestäneen vierailun aikana.

Lähteet: YLE Helsinki