Heinz Fischer voitti Itävallan presidentinvaalit

Itävallassa istuva presidentti Heinz Fischer on odotetusti voittanut presidentinvaalit. Lopullisten tulosten mukaan sosiaalidemokraattinen Fischer sai 78,9 prosenttia äänistä. Oikeistopopulistinen Barbara Rosenkranz puolestaan saa 15,6 prosenttia äänistä.

Ulkomaat
Heinz Fischer ja Margit Fischer
Itävallan presidentti Heinz Fischer ja hänen vaimonsa riemuitsevat ensimmäisten tulosennusteiden selvittyä maan presidentinvaaleissa 25. huhtikuuta.Robert Jäger / EPA

Kolmas ehdokas, aborttioikeutta vastaan kampanjoinut pienen Kristillisen puolueen Rudolf Gehring, sai 5,4 prosenttia äänistä. Presidentinvaalien äänestysvilkkaus jäi matalaksi, vain 49,2 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla.

71-vuotias Heinz Fischer on pitkän linjan sosiaalidemokraatti. Hän nousi Itävallan parlamenttiin 1971 ja toimi kansanedustajana vuoteen 2004. Fischer toimi tiedeministerinä Itävallan hallituksessa vuosina 1983-1987. Presidentiksi hänet valittiin vuonna 2004.

Itävallassa presidentin asema on lähinnä seremoniallinen, mutta hän on silti tärkeä mielipidevaikuttaja.

Vaalikampanjaa värittivät oikeistolaisen Itävallan vapauspuolueen FPÖ:n ehdokkaan Barbara Rosenkranzin käsitykset Itävallan natsimenneisyydestä.

51-vuotias kymmenen lapsen äiti Rosenkranz kyseenalaisti kampanjassaan Itävallan lait, jotka kieltävät juutalaisten kansanmurhan kiistämisen ja natsi-ideologian.

Rosenkranzin mukaan lait rajoittavat tarpeettomasti mielipiteenvapautta. Sittemmin Rosenkranz on sanonut median ja arvostelijoidensa tulkinneen hänen kommenttejaan väärin.

Viimeisenä kampanjapäivänä perjantaina presidentti Fischer hyökkäsi voimakkaasti FPÖ:tä vastaan.

- Jokainen ääni, jonka annatte minulle, on todiste siitä, että arkkikonservatiivien aikakausi on ohi emmekä voi tehdä kompromisseja ihmisoikeuksista, Fischer sanoi.

- Argumentit FPÖ:n ehdokasta vastaan ovat niin selvät, niin ilmeiset, niin vakavat, että se on jo harvinaista.

Vaalitulosten selvittyä Rosenkranz sanoi joutuneensa noitavainon kohteeksi.

- Se ei tosiaankaan ollut oikeudenmukainen vaalikampanja. Uskon, että kaikki näkivät sen, Rosenkranz sanoi hurraaville kannattajilleen.

Lähteet: AFP, AP