Poliisi kirjaa rasistisia tekoja kirjavasti

Poliisin tietoon tulleiden rasististen tekojen määrä vaihtelee melko paljon eri kaupunkien välillä, kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalainen. Lehden mukaan vaihteluita saattaa selittää se, että rasistisen motiivin kirjaamistavoissa on paikkakuntakohtaisia eroja.

Kotimaa

Esimerkiksi Lahdessa ja Jyväskylässä poliisi painottaa pitkälti sitä, miten uhri itse näkee tilanteen. Pohjois-Karjalan poliisi puolestaan linjaa, että uhrin mielipidettä ei edes periaatteessa tarvitse kysyä.

- Jos kaupungilla tavataan ulkomaalaisia häiritsevä rähisijä, kyllä hänet viedään säilöön kuultavaksi nimenomaan rasistisesta rikoksesta epäiltynä, sanoo Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen.

Lahdessa poliisi kirjasti vielä pari vuotta sitten teon rasistiseksi vain, jos uhri itse piti tekoa rasistisena. Nyt Päijät-Hämeen poliisilaitos tarkentaa, että poliisi tekee ratkaisunsa kokonaisvaltaisen arvionsa perusteella. Myös Keski-Suomen poliisi korostaa uhrin omaa näkemystä teon luonteesta.

- Jos ulkomaalaisen omaisuutta on vahingoitettu useamman kerran, mutta tapauksilla ei ole läheistä ajallista yhteyttä, niin yksittäistä tekoa ei kirjata rasistiseksi, ellei asianomistaja sitä erikseen vaadi, sanoo rikoskomisario Matti Koivula Keski-Suomen poliisista.

Rikostorjunnan tukipalveluiden päällikkö Kari Hemminki poliisihallituksesta uskoo, että poliisi kirjaa rasistisen motiivin rikosilmoituksiin herkemmin seuduilla, joilla rasismi on vanhastaan tuttu ilmiö. Hänen mukaansa poliisin tavoitteena on vetää ilmoituskynnys rasistisissa rikoksissa mahdollisimman alas.

- Jos rasistinen motiivi jää piiloon, meille ei synny oikeaa kuvaa rasistisen rikollisuuden laajuudesta, eikä myöskään kansalaiskeskustelua päästä käymään oikealta pohjalta, sanoo Hemminki.

Lähteet: YLE Uutiset