1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Porvoon lento-onnettomuuden tutkintalautakunta nimetään tänään

Yhden ihmisen kuolemaan johtaneen lento-onnettomuuden tutkintalautakunta nimetään tänään. Onnettomuustutkintalautakunnan johtavan tutkijan sijainen Markus Bergman arvioi tutkinnan kestävän 1-2 viikkoa. Pienkoneen hylky on siirettyjatkotutkimuksia varten hallitiloihin lauantaina.

Kotimaan uutiset
Mediheli Porvoon lento-onnettomuuden tapahtumapaikalla.
Mikko Kukkanen

Kaksi ihmistä loukkaantui ja yksi kuoli pienlentokoneen syöksyttyä maahan Porvoon Emäsalossa, Vaarlahdessa perjantaina. Onnettomuus tapahtui puoli kahdentoista aikaan päivällä.

Kolmea ihmistä kuljettanut nelipaikkainen Piper Arrow PA-28R-200 -kone oli aamupäivällä matkalla Malmin lentokentälle, kun se äkkiä katosi tutkasta. Espoon moottorilentäjien omistama kone syöksyi maahan Emäsalon eteläosassa keskelle metsää.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtavan tutkijan sijaisen Marcus Bergmanin mukaan onnettomuuden syyhyn on tässä vaiheessa vielä mahdotonta ottaa kantaa. Ilmakehässä olevaa tuhkaa hän pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä syynä turmaan.

- Pienkoneissa ei ole mustaa laatikkoa, mutta muun muassa lentoradasta ja radioliikenteestä saadaan tarkkoja tallenteita, Bergman totesi Yle Uudenmaan uutisille lauantaina.

Bergmanin mukaan pienkoneen hylkyä on siirretty turmapaikalta hallitiloihin lauantaina kello 10 lähtien ja tekninen tutkinta jatkuu viikonloppuna.

Silminnäkijä: Kuului rytinää ja pauketta ja lopulta räjähdys

Porvoon onnettomuuden silminnäkijä Ulf Eklund kertoo, että kone lensi lumipilveen, minkä jälkeen sen moottori alkoi yskähdellä ja kone putosi.

– Kuulin pihalla, kun se kone tuli lähelle ja yks kaks tuli hirvittävä lumisade. Kun kone lensi pilveen alkoi kuulua pauketta ja sitten lopulta kuului melkeinpä räjähdys. Sen jälkeen kuului vain hirvittävä rysähdys kun se tuli metsään.

Eklund oli tapahtuma-aikaan oman arvionsa mukaan noin kilometrin päässä putoamispaikasta. Hän soitti äänet kuultuaan hätänumeroon ja kavereilleen, ja he lähtivät etsimään konetta lähimetsästä.

– Sanoin kavereille, että se tuli alas. Suunnilleen tiesin äänen perusteella missä se tuli alas.

Eklundin ehtiessä paikalle, koneen luona oli kaksi miestä, jotka yrittivät elvyttää yhtä uhreista.

– Olin vielä paikalla kun nostettiin yksi henkilö koneesta, mutta se toinen oli jo menehtynyt.

Eklund kehuu pelastustoimien ripeyttä. Helikopteri tuli hänen mukaansa paikalle silmänräpäyksessä.

– Ne tuli niin nopeesti etten ole voinut kuvitellakaan että niin nopeesti mikään tulee. Muutama minuutti korkeintaan. Sitten tuli poliisit ja muutkin jo. Se oli suitsait, ja he olivat jo siellä.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi