Kitara on hyvä sijoitus

Sijoitus laatukitaraan voi tuottaa parhaimmillaan 12 prosentin vuosituoton, laskee haukiputaalainen kitarakeräilijä Sipo Ervasti. Harrastus lähti liikkeelle kitaransoitosta.

kulttuuri
Sipo Ervastin sähkökitarakokoelma
YLE / Marko Siekkinen

Sipo Ervastin pirtistä löytyy 108 kitaraa. Yhtään kitaraa hän ei ole myynyt, vain yksi on vaihdettu vahvistimeen. Niitäkin löytyy kokoelmista toistakymmentä.

-Jotkut keräävät postimerkkejä, jotkut Pappatuntureita. Pikkupojasta asti olen kitaroitten kanssa pelaillut ja niitä on vuosien varrella sitten kertynyt. Joitakin olen ostanut sijoitusmielessä, mutta ei niistä vaan tahdo raskia luopua, huokailee Ervasti.

Kotona on luovuttu yhdestä ruokapöydästä ja sohvaryhmästä. Kitarat vievät tilaa.

648 kieltä viritettävänä

-Kerran kuussa pitäisi kitarat virittää, se on parin päivän homma. Ilmankostuttimet pitävät kiitarat hyvässä kunnossa, huolehtii Ervasti.

Maailman kalleimmat kitarat ovat sähkökitaroita. Eric Claptonin kitarasta maksettiin huutokaupassa hiljattain yli 975 000 puntaa. Ervastin arvokkaimmasta kitarasta on tarjottu yli 10 000 euroa, mutta kauppoja ei syntynyt.

Vuonna 1959 valmistettu Gibson Les Paul on kitaramaailman arvostetuin kitara. Niitä valmistettiin tuhatkunta, 700 soittimen olinpaikka tiedetään, kolmesataa on tiellä tietymättömillä.

- Vuonna 1986 tällaisen kitaran sai 12 000 dollarilla, tänä päivänä kitaran arvo on noin 750 000 taalaa, kertoo Ervasti.

Kitaranäyttely järjestetään Haukiputaalla Ravintola Kahvelissa 24.4. klo 11-15.

Lähteet: YLE Oulu