1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tomaatti

Tuoreet kotimaiset tomaatit kypsyvät Närpiössä

Maailman viljellyin vihannes tomaatti voi hyvin Närpiössä, jossa kypsyy taas mahtava sato uusia kotimaisia punaposkisia. Oikeassa luonnonvalossa ja lämpötilassa ihmeitä tapahtuu nopeasti.

Tätä satoa kelpaa esitellä. Esa Palmujoki tomaattitilallaan. Kuva: YLE / Pohjanmaa

Närpiön Pirttikylässä asuvan Esa Palmujoen tilalla on taas ilmassa kesän tuntua kun uudet ja tuoreet kotimaiset tomaatit kypsyvät hyvää vauhtia. Ainakin Vaasan seudulla tätä terveellistä ja kesäistä herkkua saataneen kauppoihin jo tämän viikon aikana.

Vauhtia auringosta

Palmujoen Pirttikylän tilalla juuri luonnonvalo on kaikkein tärkein tomaatin kasvun vauhdittaja ja tänä vuonna valoa onkin ollut tarjolla niin hyvin että sato voi hyvin. Vaikka monet tomaateista eivät ole vielä täysin punaisiksi kypyneetkään, tulee luonnonvalo kypsyttämään ne valmiiksi jo tämän viikon aikana.

Pitkä kausi

- Luonnonvalossa, johon olemme täällä erikoistuneet, satoa tulee yli puolen vuoden ajalta eli huhtikuusta lokakuun loppuun, kertoo tilaa pitävä Esa Palmujoki.

Tähänkin kauteen luottamamusta valaa kovasta Etelä-Eurooppalaisesta painostuksesta huolimatta pohjalaisten kuluttajiaen kotiseutu-uskollisuus. Monille Suomalaisille on tärkeää ostaa juuri lähialueella kypsynyttä kotimaista tomaattia.

Herkuissa löytyy

Pirttijoen tilalla kypsyy kerralla useampiakin lajikkeita.

- Perinteisen pyöreän 3 - 5 lokeroisen tomaatin lisäksi löytyy myös Rooma-tomaattia jota myös välillä luumutomaatiksi kutsutaan. Niitä löytyy sekä oranssin että punaisen värisenä. Sen lisäksi tarjolla on vielä pieniä kirsikkatomaatteja sekä pitkulaisia, ns. Marsonino-tomaatteja jotka ovat myös hyvin makeita, esittelee Palmujoki tilansa tarjontaa.

Pärjääkö paikallinen tuontitomaatille?

Vaikka etelän maista tänne lennätetty tomaatti ei ulkonäkönsä puolesta lähialueen pyöreposkisesta poikkeakaan, syntyy pesäero paikallisen hyväksi silti pienistä eroista.

- Tomaatille ominainen hieman sokerinen makeus tulee siihen vasta aivan kypsennyksen lopuilla, ja ulkomailta tänne tuotavat tomaatit joudutaan poimimaan jo raakana ennen tätä tärkeää loppusilausta. Meillä taas tomaatti saa kypsyä makeaksi asti ja siksi se pärjää maussa tuontitomaatille, valaisee Esa Palmujoki eroja.

Pienellä porukalla ja hyvässä hengessä

Palmujoet pyörittävät tomaattisirkustaan kahdestaan pariskunnan voimin ja lisäksi apuna on vain pari ulkopuolista työntekijää. Pirttijoella vallitsee myös erikoinen "epäsuomalainen" kilpailuasetelma, jossa kilpailua ei oikeastaan ole.

- Meillä on tosiaan sellainen käytäntö, että täällä autetaan toisiakin viljelijlöitä ja annetaan vinkkejjä niitä kaipaaville. Luulen että missä muualla ei viljeliöiden yhteistoiminta ole yhtä hedelmällitsä kuin meillä täällä Närpiössä, iloitsee Esa Palmujoki tilanteesta.