Ruotsinkielisille oma kortteli Helsingin Jätkäsaareen

Helsinki on varannut yhden korttelin Jätkäsaaren uudelta asuinalueelta ruotsinkielisille helsinkiläisille. Ruotsinkielisten keitaalle tulee asuntoja ja monenlaisia palveluja.

Kotimaa
Mies osoittee rakentamatonta aluetta
Max Arhippainen toivoo sielunsa kielelle, ruotsille, omaa korttelia Jätkäsaareen.YLE/ Outi Pukkila

– Olisihan se mahtavaa jos Helsingissä olisi edes yksi paikka, joka eläisi ruotsiksi ja jossa ruotsinkieliset palvelut olisivat arkipäivää, tuumaa asiamies Max Arhippainen Kvarteret Victoria -yhdistyksestä.

Ruotsinkieliset saavat Helsingissä palveluja omalla äidinkielellään, mutta mikään itsestäänselvyys se ei ole. Arhippaisen mukaan tämä johtuu siitä, että ruotsinkieliset elävät eri puolilla Helsinkiä.

– Länsi-Helsinki ja meren läheisyys keräävät ruotsinkielisiä. Erinomainen esimerkki uudesta alueesta on Arabianranta, jossa on myös ruotsinkielisiä oppilaitoksia, kehaisee Arhippainen.

Pieni kaupunki yhteen kortteliin

Kvarteret Victoria haluaisi 20 000 asukkaan Jätkäsaareen ruotsinkielisen korttelin. Helsingin kiinteistölautakunta on varannut yhdistykselle alueen, jonne voi rakentaa melkeinpä sanomatalon verran kerrosneliöitä.

– Yhdistyksellä ei ole rahaa hanketta varten emmekä kinua sitä yhteiskunnalta. Uskon, että halukkaita rahoittajia löytyy hankkeelle, vakuuttaa Arhippainen.

Victoria -kortteliin rakennettaisiin omistus- ja vuokra-asuntoja. Sinne tulisi ruotsinkielinen päiväkoti ja koulu, nuorten työpaja ja vanhustenpalveluja sekä ateljeetiloja taiteilijoille ja näytämö Unga teatternille.

Lähteet: YLE Helsinki/ Outi Pukkila