1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linja-autot

Vapunviettäjät kulkevat erikoispitkällä bussilla

HSL testaa jälleen huippupitkää bussia liikenteessä. Hybridimallinen 25-metrinen tuplanivelbussi kulkee kahden viikon ajan Jokerilinjalla, mutta vappupäivänä se kuskaa juhlijoita Ullanlinnanmäelle.

Testibussi on 25 metriä pitkä ja siinä on neljä ovea. Kuva: HESS

HSL on testannut aiemmin kahta erikoispitkää bussia Jokerilinjalla. Kaikkien mallien hyvät ja huonot puolet halutaan selvittää, kertoo kalustoinsinööri Petri Saari.

– Olemme aiemmin testanneet Volvon ja Mercedeksen busseja ja tällä kertaa koeajossa on sveitsiläinen HESS. En usko, että näiden lisäksi on kovinkaan paljon eri tyyppisiä erikoispitkiä busseja.

Aivan kuten edellisenkin mallin testibussissa, myös tähän bussiin pääsee sisään kaikista neljästä ovesta.

– Tässä on se ero edelliseen testibussiin verrattuna, että tämä on törkeän iso, hehkuttaa Saari. – Bussi ottaa kiduksiinsa yli 200 matkustajaa.

Tuplanivelbusseja testataan, koska Jokerilinja on täysin ylikuormitettu varsinkin ruuhka-aikana. Lisäksi HSL jatkaa hybriditekniikan tutkimista, sillä auto on sarjahybridi, jossa sähkö tuotetaan dieselgeneraattorilla, ja veto tapahtuu sähkömoottoreilla.

Vappubrunssille tuplanivelellä

HSL on päättänyt kokeilla erikoispitkää bussia myös keskustassa. Koepäiväksi on valittu vappupäivä.

Bussilla on tarkoitus kuljettaa vappuväkeä Rautatieasemalta Ullanlinnanmäelle.

Johdinautoliikennettä kohti

Uudella testibussilla eiotaan tällä kertaa selvittää myös sitä, kuinka johdinautot kulkisivat Helsingissä. Bussi vastaa kooltaan nykyaikaista johdinautoa. HESSin tuplanivelbussia vastaavia johdinautoja kulkee Zürichin ja Geneven kaduilla.

– Kokeilemme sitä, minkälaisilla reiteillä johdinautoja mahtuisi kulkemaan ja kuinka hyvin ne sopisivat Koskelan varikolle.