Pia Viitanen: Heinäluoma ymmärrettiin tahallaan väärin

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitasen mukaan Eero Heinäluoman avaus ei muuta puolueen maahanmuuttopolitiikan painopistettä. Maahanmuuttokeskustelua ei voi Viitasen mukaan käydä, jos jokainen pilkku tulkitaan väärin.

Eero Heinäluoma
Pia Viitanen
Pia Viitanen, varapuheenjohtaja, SDPYLE

Pia Viitasen mukaan SDP ei ole reivannut maahanmuuttopolitiikkaansa uudelle uralle. Hänen mukaansa tiukassa taloustilanteessa hallituksen ei vain pitäisi tehdä toimia, joissa työperäistä maahanmuuttoa helpotetaan.

- Tosiasia on, että eduskunnassa on laki saatavuusharkinnan poistamisesta. Tästä voi tehdä sen johtopäätöksen, että hallitus on omalta osaltaan löysentämässä linjaansa.

Viitasen mukaan koko oppositio on ollut vastustamassa lain poistamista, sillä pelko Suomeen syntyvistä a- ja b-luokan työmarkkinoista on hänen mukaansa mukaan todellinen.

- Näitä hyväksikäyttötapauksia on nähty ja se ei ole hyvä kehitys työmarkkinoilla.

Keskustelu väärillä urilla

Suomeen on ensi vuoden vaalien alla peräänkuulutettu maahanmuuttokeskustelua, mutta keskustelun tämänhetkinen sävy ei ole tamperelaiskansanedustajan mieleen.

- Jos aiheesta puhutaan niin aina, ehkä vähän tahallisestikin, käsitetään väärin, mitä toinen ihminen on sanonut. Jos tämä menee tällaiseksi, on hirvittävän vaikeaa käydä asiallista keskustelua.

Heinäluoman avaus aiheutti viikonloppuna suuren kohun ja mm. pääministeri Matti Vanhanen naulasi sen vastenmielisenä. Viitanen vastaa samoin sanoin.

- Se, että pääministeri puuttuu tähän asiaan tällä tavalla on mielestäni vähän vastenmielistä. Hänen pitäisi tietää, että kannamme huolta suomalaisista työmarkkinoista.

Viitanen korostaa, että SDP:n linja ei ole muuttunut maahanmuuttopopulistiseksi, vaikka näinkin on arveltu.

- Kyse ei ole siitä, että SDP on tiukentanut omaa linjaansa. Kannatamme, että Suomeen saa tulla ihmisiä ja tätä keskustelua ei haluta käyttää vaaliaseena.

Ennusteiden rukkaaminen ihmetyttää

Kahden uuden ydinvoimalan rakentaminen Suomeen ei ole Pia Viitasen mukaan läpihuutojuttu eduskunnassa.

- Tästä tulee iso ja kenties pitkäkin keskustelu.

SDP:ssä kannat lisärakentamiseen jakautuvat selkeästi, mutta itse ydinvoimaan kriittisesti suhtautuva Pia Viitanen on ladannut täyslaidallisen hallituspuolue Vihreitä kohtaan.

- Vihreillä olisi ollut paikka painostaa hallitusta ja pyrkiä siihen, että ydinvoimapolitiikka myös todella muuttuisi. Moni ei varmasti ulkomailla uskoisi, että tässä hallituksessa ovat Vihreät mukana.

Myös sähkönkulutusennusteen korottaminen kahteen otteeseen ennen ydinvoimapäätöstä saa Viitasen hämilleen.

- On outoa, että arvioita muutetaan sen mukaan, minkä ratkaisun halutaan olevan. Lisäksi erään ympäristöjärjestöjen kannanoton mukaan myös Suomen energiansäästömahdollisuuksia on rukattu pienemmäksi, Pia Viitanen ihmettelee.

Lähteet: YLE Tampere