1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. melonta

Meloa voi uimahallissakin

Melontaharrastajien määrä on noussut viime vuosina tasaisesti. Syynä kasvuun on lähinnä lisääntynyt innostus luontoliikuntaan. Jäiden lähtöön ja uuden melontakauden alkuun on voinut valmistautua vaikkapa uimahallissa.

melonta
Kurssilainen meloo kajakilla altaassa.
YLE / Petri Aaltonen

Ylöjärven uimahallissa käy loiske, kun melontakouluttaja Pekka Tyllilä kertaa kurssilaisten kanssa melonnan perustekniikoita. Sisällä hallissa on hyvä valmistautua tulevaan melontakauteen.

- Uima-allas on hyvin rajoitettu, selkeä, turvallisuuden tunteita tuottava olosuhde opetella teknistä melontaa.

Hallissa harjoitellaan mm. kajakin siirtelyä ja ohjaamista.

Ennan kauden alkua on hyvä opetella myös erilaisia pelastautumistaitoja kuten kanootista poistumista, eskimopyörähdystä ja toveripelastuksia. Kajakilla melottaessa myös oikea melontatekniikka on tärkeää.

- Samanlailla kuin uimisessa, riuhtominen ei auta mitään. Eli vaaditaan se oivallus, kuinka tätä työkalua eli melaa vedessä käytetään, että se on mahdollisimman tehokas suhteessa siihen paljonko voimaa käytetään.

Hyvä lähto kauteen

Tamperelainen Timo Petrov on meloo nyt neljättä vuotta ja on ollut kurseilla aiemminkin.

- Saa hyvän lähdön. Kun jäät lähtevät pääsee heti melomaan kunnolla. Tämä on hyvä liikuntamuoto, peruskunnon ylläpitoa ja saa olla luonnon kanssa tekemisissä.

Melonta on luonnonläheinen lajia ja sen harrastamiseen on vesistörikkaalla Pirkanmaalla hyvät mahdollisuudet sekä pitkät perinteet.

- Ruoveden kanoottipurjehtijat on Suomen vanhin suomenkielinen melontaseura. Tässä Tampereenkin ympäristössä on tälläkin hetkellä puolen tusinan melontaseuran tihentymä, jos verrataan muuhun Suomeen. Ja sitten meillä on myös monta kaupallista toimijaa, Tyllilä sanoo.

Ei yksinäistä puuhaa

Melonta voi olla leppoisaa iltamelontaa järvellä tai kiivastempoista ratakilpailua. Melonta on turvallinen laji, kun muistaa turvamarginaalin eli taitoja tulee olla enemmän kuin olosuhteet vaativat. Koskaan ei saa meloa riskirajoilla.

- Aina jonkun kanssa. Melontaseuraa pitää olla vähintään 1-2 henkilöä mukana ja vähintään toinen on vähän kokeneempi. Yksin ei pidä koskaan lähteä.

Suomessa on noin 30 000 melojaa.

Lähteet: YLE Tampere / Petri Aaltonen

Lue seuraavaksi