1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vilkkumaa irvailee suomalaisille tabuille

Kotimaisten artistien kärkikaartin runsaan vuosikymmenen ajan kuulunut Maija Vilkkumaa on julkaissut kuudennen levynsä Kunnes joet muuttaa suuntaa ja uusi levynjulkaisukiertue käynnistyi perjantaina Forssasta.

kulttuuri
Maija Vilkkumaa
Jo reilun vuosikymmenen Suomen naismuusikkojen kärkikaartin kuulunut Maija Vilkkumaa on julkaissut kuudennen levynsä "Kunnes joet muuttaa suuntaa". Uuden levyn sanoitukset ottavat kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja kuultavissa on myös kaipuuta nuoruuteen. Maija Vilkkumaa ehti Aamu-tv:n vieraaksi kesken keikkakiertueensa.

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Vilkkumaa kuvaa uutta tuotosta kiihkeäksi ja tempoilevaksi.

- Kun aloittelin levyn tekoa viime vuoden tammikuussa, halusin vahvoja melodioita ja punkin energiaa. Selitin bändille koko vuoden, että siinä pitää olla suuria soundeja ja kimallusta ja lopputuloksesta tuli vahvasti sellainen kuin millainen visio siitä oli.

Levyn yhden potentiaalisen hittibiisin sanoitukset menevät näin: "Tänä yönä vihdoin sä pääset pois, tästä paskamaasta, täällä miehet tappaa toisiaan ja sit sanotaan, et olishan se hienoo, jos näin ei ois, tää on silti lottovoitto..."

Samassa kappaleessa lauletaan myös, että "kumarra siniristii, saat olla juoppo et nisti".

Listattuina ovat siis Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maan tavoin suomalaiset perisynnit väkivallasta alkoholiin. Kertosäkeessä mainitut tappavat lapset voi tulkita viittaukseksi uusimpaan kansalliseen traumaan eli kouluampumisiin.

Artisti kiistää kuitenkaan pyrkivänsä itsetarkoitukselliseen yhteiskuntakritiikkiin.

- Itse ajattelen aina kuvaavani tarinoita ja ihmisiä, jotka eri tilanteissa. Tässä kappaleessa on nuori, pettynyt ihminen. Koen sen niin, että kun sanon, että 'sä pääset pois tästä paskamaasta', se ei tarkoita sitä, että Suomi on huono maa vaan se kuvaa laulun henkilön ahdistusta, Vilkkumaa sanoo.

- Toisaalta en tietenkään voi vetäytyä täysin vastuusta, vaan kyllä tunnistan sen ahdistuksen ja taustalla näkyy meille tyypillinen vaikenemisen kulttuuri, jossa pitää esittää ongelmallisissakin tilanteissa, että kaikki on hyvin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi