Inkivääri-suklaamoussea ja banaanivaahtokarkkia

Oli sää millainen vain niin Vappu lähestyy - ja silloinhan on lupa juhlia ja herkutella. Timo neuvoo, miten valmistetaan suussasulavia kevään herkkuja, Inkivääri-suklaamoussea ja banaanivaahtokarkkia. Timon vappuherkkujen lomassa Voita & Sokeria –sarjassa katkaistaan tänään shamppanjapullon kaula.

Voita & Sokeria
Keväinen jälkiruoka-annos.
YLE

Inkivääri-suklaamoussea ja banaanivaahtokarkkia

Vaahtokarkki

4 kpl liivatetta likoamaan kylmään veteen

½ dl valkoviiniä (voidaan korvata ½ sitruunan mehulla ja vedellä)

¼ dl vettä

50 g glukoosia

250 g sokeria

Liemi keitetään 130 C asteeseen

80 g banaania

75 g valkuaista

1 ½ dl maizena

1 ½ dl tomusokeria

Yleiskoneeseen 75g n. 2 ½ kpl valkuaisia, aloitetaan hidas vatkaus vispilällä n.1 min.

Yleiskone täydelle teholle ja 130 asteinen sokeriliemi kaadetaan joukkoon ohuena nauhana. Jätä n. ½ dl sokerilientä ja soseuta banaani kunnolla, kaada valkuaisten joukkoon. Sulata liivatteet kattilassa ja kaada joukkoon. Anna yleiskoneen vatkata täydellä teholla 10 min.

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja sihtaa pohjalle kerros maizena-tomusokeroituun vuokaan ja sihtaa vielä pinnalle kerros maizena-tomusokeria. Jäähdytä ja kuutioi. Pyöritä valmiit palat maissijauho-tomusokerissa.

Suklaamousse

3 cm pätkä inkivääriä

3 dl maitoa

3 liivatetta

370 g maitosuklaata

400 g kuohukermaa

Kuori ja viipaloi inkivääri, kiehauta se maidon kanssa. Siivilöi makumaito suklaan päälle työkulhoon, lisää myös liivatteet. Sekoita keskenään hyvin. Anna jäähtyä välillä sekoittaen kunnes massa on jäähtynyt (28 asteiseksi). Nostele kevyt kermavaahto suklaan joukkoon ja vala mousse vuokaan ja jäähdytä jääkaapissa.

Suklaageeli

2 dl vettä

2 dl sokeria

2 dl kaakaojauhetta

2 rkl hunajaa

20 g tummaa suklaata

1 ½ dl kermaa

4 liivatetta

Laita kaikki muut aineet, paitsi liivate kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 45 min. Lisää lopuksi liotetut liivatteet joukkoon. Jäähdytä suklaageeli käden lämpöiseksi ja kaada tasainen kerros valmiin suklaamoussen päälle. Jäähdytä jääkaapissa.

Pähkinä mix

100g kuorittuja pähkinöitä

3 rkl voita

3 rkl sokeria

2 rkl hunajaa

suolaa

Karamellisoi pähkinät pannulla voin, sokerin ja hunajan kanssa. Lisää lopuksi suola ja jäähdytä pähkinät. Rouhi pähkinä ja käytä jälkiruoissa.

Koristeluun mansikoita.

Ohje: Timo Lepistö