1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

20-vuotias Hubble hurmaa yhä avaruuskuvillaan

Avaruusteleskooppi Hubble on viettänyt tänä viikonloppuna 20-vuotisjuhlaa. Kuviin on tallentunut tähtien syntymiä ja kuolemia, universumin laajentuminen ja ehkä kuuluisimpana tähtisumu Carina Nebula.

Kuva: NASA/ESA/M.Livio/EPA

Hubble laukaistiin avaruuteen 24. huhtikuuta 1990. Maapallon kiertoradalle se asettautui seuraavana päivänä eli tasan 20 vuotta sitten. Siitä asti teleskooppi on auttanut tutkijoita ratkomaan avaruuden suurimpia arvoituksia.

Hubblen ottamien kuvien avulla tutkijat ovat voineet arvioida universumin iäksi 13,7 miljardia vuotta. Se kuvaa avaruuden kaukaisia kohteita niin tarkkaan, että asiantuntijat nimittävät laitetta aikakoneeksi:

- Hubble luo tunteen kuin olisi matkustanut avaruuteen samoja asioita katsomaan, kuvaa teleskooppia kiertoradalla korjannut astronautti Jon Grunsfeld.

Hubblen parhaiten tunnettuja kuvauskohteita on Carina Nebula, tähtien välinen kaasusumu 6 500 valovuoden päässä Maasta. Talteen ovat jääneet myös jättimäiset räjähdykset supernovat, joita tapahtuu tähden kuollessa.

Hubblen keräämän tiedon pohjalta on myös varmistunut mustien aukkojen olemassaolo sekä se, että universumi laajenee kiihtyvällä vauhdilla.