Panorama laventaa vieraskielistä uutistarjontaa Suomessa

Monikulttuuristen uutisten ja ajankohtaisohjelmien määrä Suomen suurissa tiedotusvälineissä on vähäinen. Netissä ja kaapelikanavalla näkyvä Panorama on syntynyt paikkaamaan valtamediassa olevaa aukkoa.

Kotimaa

Kymmenen henkilön toimitus tuottaa neljällä kielellä uutisia ajankohtaisista tapahtumista Suomessa.

Panoraman kuukausittaisessa ajankohtaisohjelmassa suomeksi tekstitetyt arabian, ranskan, espanjan ja venäjänkieliset lähetykset kertovat värikkäästi ajankohtaisista tapahtumista. Panoraman venäjänkielisten uutisten ankkurina toimiva Ekaterina Shevtsova toivoo laajemmin omilla kielillä tehtyjä lähetyksiä.

- Mielestäni pitäisi olla enemmän tarjontaa nimenomaan ulkomaalaisille omalla kielellä. Kun ihmiset vasta muuttavat maahan, on erittäin tärkeää saada omalla äidinkielellä ajankohtaista tietoa siitä, mitä Suomessa tapahtuu.

"Ulkomaalainen kuin kirosana"

Viime syksynä aloittaneella Panoramalla on katsojia monesta eri kieliryhmästä, joille valtamedia on kielimuurin vuoksi vieras. Panoraman tuottaja ja ohjaaja Carlos Marroquin pitää tärkeänä, että myös suurissa tiedotusvälineissä maahanmuuttajat saisivat oman äänensä kuuluville.

- Valitettavasti nyt mediassa sanat maahanmuuttaja, ulkomaalainen, pakolainen ovat kuin kirosanoja. Toivottavasti Panorama auttaa ja näyttää ulkomaalaisten arkielämän. Emme ole mitään ufoja, vaan olemme tavallisia ihmisiä, jotka valitsivat tai joiden piti tulla tänne asumaan ja rakentamaan omaa elämää.

Panoraman tekijöiden kokemus on, että maahanmuuttajataustaisen toimittajan on vaikea työllistyä. Suomessa olisi heidän mukaansa enemmänkin tarvetta maahanmuuttajien omalla äidinkielellä oleville ohjelmille.

- Tästä on keskusteltu aika paljon, esimerkiksi venäjänkielisistä erillisistä uutisista, mutta tässä tulevat resurssit vastaan. Tämä on kysymys, missä julkisen palvelun rajoja mitataan, YLE TV1:n kanavapäällikkö Riitta Pihjalamäki sanoo.

Helsingissä sijaitsevassa toimituksessa Panoraman tekijät uskovat ohjelmansa tulevaisuuteen. Toimitus etsii parhaillaan riveihinsä somalinkielistä toimittajaa. Ohjelmaa on tarkoitus lähettää jatkossa kaksi kertaa kuukaudessa.

Lähteet: YLE Uutiset / Mari Mäkinen