Siirtokuntatuotteiden boikotista nousee valkoinen intifada

Länsirannalla palestiinalaisjohto osallistuu yhä näkyvämmin kansalaisten Israelin miehitystä vastustaviin protesteihin. Poliitikkoja nähdään muurin vastaisissa mielenosoituksissa ja kansalaisia kehotetaan boikotoimaan siirtokuntatuotteita. Ilmiöstä on alettu puhua valkoisena intifadana, väkivallattomana kolmantena kansannousuna.

Ulkomaat
Mies pitelee elintarvikkeita.
Palestiinalaisten parissa on virinnyt kampanja israelilaistuotteita vastaan. Kauppias esittelee palestiinalaisvalmisteisia suklaakeksejä, suklaavanukasjauhetta ja oliiveja Ramallahissa.Daniel Estrin

Länsirannalla sijaitsevan Ramallahin suurimmassa supermarketissa paikallistuotteita saa oikein etsiä. Sisäänkäynnin eteen on kyllä pystytetty houkutteleva hylly palestiinalaissäilykkeitä ja lihatiskiltä saa itäjerusalemilaista makkaraa.

Lähes kaikki kuivatavara on Israelista – tai Egyptistä ja Turkista. Karkkihyllyltä löytyy Rollo-niminen paketti pähkinävohvelirullia, jotka peittoavat hinnallaan kilpailijat. Kylmäkaapissa sen sijaan on runsaasti palestiinalaisia meijerituotteita: maitoa, jogurttia, juustoa. Tilanne on sama kaupoissa Gazassa, joka tosin on kansainvälisessä kauppasaarrossa.

HIljattain kansan parissa on virinnyt boikottihanke israelilaisia siirtokuntatuotteita vastaan. Ilmiötä kutsutaan valkoiseksi intifadaksi, väkivallattomaksi kolmanneksi kansannousuksi.

Palestiinalaisten talousministeriön arvion mukaan siirtokuntatuotteiden kauppa Länsirannalla on 150 miljoonan euron luokkaa vuodessa. Ongelmana on, että palestiinalaiskuluttajat eivät tiedä mistä tuote tulee.

- Palestiinalaisalueilla nopeasti liikkuvien kulutustavaroiden palestiinalaistuotteiden osuus on 34 prosenttia, israelilaisten 50 prosenttia ja ulkomaisten on 16 prosenttia, selittää Nahed Freis, joka toimii tuotepäällikkönä Intajuna-hankkeessa.

Palestiinalaistuotteilla huono imago

Intajuna (eli "tuotteemme") on vajaat kaksi vuotta sitten alkanut Sveitsin tukema hanke, joka tähtää palestiinalaistuotteiden näkyvyyden parantamiseen.

- Jos sanot: älä osta siirtokuntatuotteita, niille pitää olla vaihtoehto. Ja tässä ne ovat, hyvälaatuisia palestiinalaisia tuotteita, Freis sanoo. Hanke ja boikottialoite siis vetoavat palestiinalaisten kansallisylpeyteen.

Freisin mukaan palestiinalaistuotteet kärsivät huonosta imagosta.

- Palestiinalaiset pitävät omia tuotteitaan huonolaatuisina, ja pitävät ulkomaalaisia, israelilaisia tuotteita parempilaatuisina, Freis selittää.

Hankkeessa mukana olevien yritysten tuotteet ovat käyneet läpi tarkat laatukriteerit, ja niitä on mainostettu palestiinalaisissa kaupoissa.

- Yksityissektori on Palestiinan laajin työllistäjä. Haluamme pitää sen elinkelpoisena ja nostaa palestiinalaistuotteiden osuutta paikallismarkkinoilla, Freis perustelee.

Boikottikampanja on saanut vastakaikua aivan ylimmässä hallinnossa. Laki, joka kieltää palestiinalaisilta kaupankäynnin siirtokuntatuotteilla, odottaa presidentin allekirjoitusta. Boikotin tarkoituksena on saada Israel vetäytymään Länsirannan siirtokunnista.

- Toivon, että pääsemme eroon siirtokuntatuotteista markkinoillamme vuoden loppuun mennessä, palestiinalaisten pääministeri Salam Fayyad sanoi kuluneella viikolla Bili’inin protestikylässä pidetyssä seminaarissa, jossa oli koolla suuri joukko ulkomaalaisia diplomaatteja.

Palestiinalaiset pois siirtokuntatöistä

Palestiinalaisjohto uskoo omien tuotteiden vetovoimaan ja kotimaisen tuotannon vetoon – monien mielestä aivan liian optimistisesti. Palestiinalaisen Maan uutistoimiston mukaan palestiinalaisten työministeri Ahman Majdalani ilmoitti, että osana siirtokuntaboikottia yksikään palestiinalainen ei ole enää töissä siirtokunnassa vuoden loppuun mennessä.

Tällä hetkellä noin 30 000 palestiinalaista työskentelee siirtokunnissa, joissa on voimassa kymmenen kuukauden rakentamiskielto. Heidän tulonsa vaikuttavat yhtä monen perheen elantoon. Ministerin mukaan siirtokunnissa työskennelleet ovat sulautuneet osaksi omaa työvoimaa, sillä palestiinalaistuotteiden kysyntä on lisääntynyt.

Palestiinalaisjohto myös uskoo, että kunhan miehitys lakkaa, Palestiina pääsee hyvin pian jaloilleen eikä ole enää riippuvainen ulkomaisesta avusta. Mutta Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan Länsirannan talouskasvusta huolimatta on epäselvää, kuinka Palestiinan valtion talous tullaan hoitamaan.

Maailmanpankki kiittelee palestiinalaisten reformipakettia, mutta valitettavasti yksityissektori ei ole vastannut siihen voimakkaasti. Länsirannan työttömyys on edelleen 18 prosenttia.

Rauhanomainen vastarinta

Appelsiiniviipale – samantapainen kuin Erik Bruunin 1950-luvun julisteissa – on uuden palestiinalaisen rauhanomaisen vastarinnan symboli. Hiljattain Ramallahissa, Länsirannalla pidetyssä rauhanseminaarissa tuotiin esille uutta ajattelutapaa, jolla pyritään miehityksen päättymiseen.

Pääpuhuja oli Yhdysvaltain mustien vapautusliikkeen johtajan poika, Martin Luther King III. Isänsä filosofiaa lainaten hän sanoi, että väkivallattomuus ei ole passiivisuutta vaan dynaaminen tapa ja taistelun strategia.

- Länsirannan väkivallattomilla protesteilla tulee olemaan vaikutus, vaikka se ei vielä näytä siltä, King sanoi.

Mutta muurinvastaiset mielenosoitukset päättyvät usein väkivaltaisesti. Järjestäjät myöntävät, että kaikkia osallistujia on vaikea valvoa, ja että kaikki tavat vastustaa miehitystä kelpuutetaan. Yleensä mielenosoituksissa toistuu sama kuvio: nuoret miehet heittelevät kiviä israelilaissotilaita kohti, jotka vastaavat kyynelkaasulla ja kumiluodeilla.

Viimeksi perjantaina 23.huhtikuuta yksi mielenosoittaja haavoittui, kun israelilaissotilaan ampuma kyynelkaasukanisteri osui hänen otsaansa.

Kansalaiset eivät siis ole vakuuttuneita siitä, mitä puhtaasti pasifistisella käytöksellä voidaan saavuttaa. Gazassa valtaapitävä Hamas on yrittänyt saada palestiinalaisia iskemään samalla mitalla takaisin, erityisesti Itä-Jerusalemin mellakoiden aikaan.

Mutta Fatah-johtoinen Länsirannan palestiinalaisjohto on ymmärtänyt, että väkivallan aika ei ole nyt. Se vain tuhoaisi pääministeri Salam Fayyadin valtionrakentamispyrkimykset.

Palestiinan valtio 2011

Fayyad ilmoitti viime vuonna että Palestiinan valtio on valmis kahden vuoden kuluttua. Myös Lähi-idän kvartetti antoi tälle aikataululle vihreää valoa. Palestiinalaiset myös kokevat pitkästä aikaa saavansa vastakaikua amerikkalaisilta. Yhdysvaltain ja Israelin suhteet ovat viilentyneet Itä-Jerusalemin siirtokuntarakentamisen takia, ja amerikkalaiset ovat yrittäneet turhaan saada pitkään jäissä olleita rauhanneuvotteluja käyntiin uudelleen.

Joidenkin mielestä pitkälti ulkomaisesta avusta riippuvaisen palestiinalaishallinnon johto on liian optimistinen aikataulun suhteen. Mutta palestiinalaiset eivät ole vielä ilmoittaneet, että he aikovat yksipuolisesti julistaa Palestiinan valtion synnyn vuonna 2011.

- Toivon että näin ei käy, sillä se olisi resepti todelliselle epäonnistumiselle, Israelin varaulkoministeri Danny Ayalon sanoi hiljattain lehdistötilaisuudessa. Hänen mukaansa Israelin ja palestiinalaisten tulisi ensin saada aikaan neuvoteltu sopimus.

Mutta myös israelilaiset kiittelevät Fayyadin toimia Länsirannan valtiorakenteiden vahvistamisessa.

- Tuemme demokraattisten instituutioiden rakentamista ja turvallisuusjoukkojen perustamista jotka ovat uskottavia ja luotettavia, Ayalon sanoi. Myös Suomi tukee palestiinalaisten siviilipoliisien kouluttamista.

Lähteet: YLE Uutiset / Sanna Negus, Ramallah, Länsiranta