1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kaupunkitaide näyttää uuden puolen Helsingistä

Helsingissä on kolmatta viikkoa käynnissä kaupunkitaidehanke, jossa tutustutaan kaupunkiin uudella tavalla. Teatterintekijöiden vetämässä hankkeessa tavalliset kaupunkilaiset pysähtyvät tarkastelemaan ja kokemaan ympäristöään yhdessä.

Monivuotiseksi ja maanlaajuiseksi kaavailtu Mullakin On Oikeus Olla Täällä -hanke pyrkii laajentamaan käsitystä kaupunkitaiteesta, kertoo kaupunkitaidetyöpajan toinen vetäjä Maaria Tuhkunen.

- Monesti kaupunkitaide käsitetään niin, että se liittyy graffiteihin tai kaupunkitilan julkisiin veistoksiin. Me ajattelemme, että se voi olla mitä tahansa, kertoo Tuhkunen.

Hanke ponnistaa teatterin ja esittävän taiteen taustasta ja liikkuu installaatiotaiteesta performanssiin. Työpajassa hyödynnetään myös kuvaa ja ääntä.

Työpaja on kaikille avoin

Universum-teatterin järjestämään pilottityöpajaan sai osallistua aivan kuka tahansa ilmaiseksi. Mukana on noin parikymmentä eri ikäistä ja eri taustaista ihmistä. Ryhmään kuuluu myös näkövammainen Regina Koljonen.

-Minulla on kokemusta työskennellä sokeana näkevien ryhmissä. Kokemus on se että ryhmät ottaa yleensä aina erittäin hyvin vastaan näkövammaisen. Koen saavani muilta hyvin paljon kun me liikumme täällä kaupungilla ja teemme kaikkea erilaista.

Koljonen huomauttaa, että hän myös pystyy antamaan muille uudenlaisen näkökulman asioihin, koska toimii yhtä aistia vailla.

Näkövammainen seuraa kaupunkia korvillaan

Kaupunkitaidetyöpaja liikkuu kolmen viikon ajan ympäri Helsinkiä. Eräässä taideteossa ryhmäläiset seurasivat kaupunkilaisia ja matkivat heidän kävelyrytmiään Helsingin Kampissa. Näkövammainen Regina Koljonen sopi ryhmäläisten kanssa, että muut eivät kerro hänelle minkä näköistä ihmistä seurataan, jotta hän saisi tehdä itse omat johtopäätöksensä.

-Ensimmäinen oli ihan selvästi vanha ihminen, koska kuulin hänen raskaan askeleensa. Seuraava ihminen, joka meni kuin pikajuna, oli selvästi aika vauhdikas ihminen. Hänestä ei lähtenyt mitään ääntä. Eräällä henkilöllä vaatteet kahisivat niin paljon, että käsien heilumisen rytmistä sai helposti kiinni, Koljonen sanoo.

Helsinki on tarkoitus kokea kaikkien yhteisenä olohuoneena kylmän läpikulkutilan sijasta. Helsinkiin luodaan henkilökohtainen suhde erilaisilla taideteoilla, kertoo kaupunkitaidetyöpajalainen Unna Toivanen.

- Tiistaina me kuljimme Sörnäisissä ympäriinsä erilaisissa paikoissa. Jokainen sai etsiä paikan, joka jotenkin vetoaa itseensä ja viedä toiset sinne. Valitussa paikassa me puhuimme siitä minä-muodossa, ikään kuin olisimme se paikka.

Universum on neljän helsinkiläisen teatterin - Aurinkoteatterin, Teater Marsin, Sirius Teaternin ja Teatteri Venuksen - yhteishanke.