Märän koiran haju tulee turkin rasvasta

Haisee kuin märkä koira, sanotaan. Mutta miksi märkä koira haisee? Syy piilee turkin rasvaisuudessa.

koira
Märkä koira voi haista monelle. Jos turkki on puhdas liiasta rasvasta, koiran ei pitäisi juuri tuoksahtaa.
Märkä koira voi haista monelle. Jos turkki on puhdas liiasta rasvasta, koiran ei pitäisi juuri tuoksahtaa.Creative Commons: flickr.com palvelusta käyttäjältä: Peter

Miksi märkä koira haisee pahalle, koirien trimmaaja Ritva Merta?

- Koiran iho erittää rasvaa turkin suojaksi. Rasvaa erittyy runsaasti varsinkin ulkona eläviltä koirilta. Kotikoirat kuten villakoirat erittävät rasvaa vähemmän. Koiran kastuessa rasva eltaantuu ja mitä enemmän sitä turkissa on, sen pahemmalle koira haisee. Hajusta pääsee eroon, kun koiran pesee.

Onko rasvan määrällä väliä?

- Ulkokoirilla rasva suojaa, estää likaantumisen ja vähentää roskien tarttumista turkkiin. Silloin, kun rasvaa on paljon, koira haisee.

Onko eri koirarotujen hajussa eroja?

- On olemassa rotuja, jotka on jalostettu käsittelyä varten. Tällaisia ovat esimerkiksi villakoirat, bichonfriseet, havaneset ja niin edelleen. Niiden turkissa on vähemmän rasvaa kuin vaikka pinserillä ja sileä- sekä lyhytkarvaisella koiralla.

Voiko hajua ehkäistä ennalta?

- Jokaisella koiralla on oma ominaistuoksunsa. Ainoa keino pitää haju poissa on huolehtia koiran puhtaudesta ja pesemisestä. Myös ravinnolla voi olla merkitystä. Erittäin rasvainen ruoka lisää turkkiin erittyvää rasvaa. Joillain runsaasti lohiöljyä syövillä koirilla öljy saattaa tulla ihosta läpi, jolloin koira haisee kalalle.

Millaisen neuvon antaisit niille, jotka eivät halua koiransa haisevan märkänä?

- Koiran rotua kannattaa miettiä tarkasti ja eläimen puhtaudesta on huolehdittava. Koiraa ei tarvitse pestä viikoittain, mutta kun se tuntuu tahmaiselta ja rasvaiselta, on se syytä viedä suihkuun.

Lähteet: YLE Lahti