1. yle.fi
  2. Uutiset

Korvike oli kahvitauon kruunu

Kahvin korvikkeesta tuli koko kansan juomaa sota-aikana ja sitä seuranneina pulavuosina, jolloin oikea kahvi oli kortilla. Korvike keitettiin kotoisien kasvien juurista ja parhaimmillaan se saattoi etäisesti muistuttaa kahvin makua.

kahvi
YLE

Kahvin korvikkeen valmistaminen on ison työn ja monen vaiheen takana. Marttojen perinnetietokeskus Syreenin johtaja Kirsi Vesterbacka tietää, miten korviketta syntyy.

- Sitä voidaan tehdä hyvin erilaisista raaka-aineista. Yleensä käytettiin viljaa, sokerijuurikasta ja voikukan juuria, joita oli kotona saatavilla. Raaka-aineet kuivattiin, mahdollisesti myös raastettiin ennen kuivausta. Seuraavaksi ne paahdettiin esimerkiksi uunissa ja lopuksi ne jauhettiin.

Jauheesta keiteltiin lopulta pannussa juomaa. Vesterbackan arvion mukaan nykyään tällaista juomaa kutsuttaisiin ehkä yrittiteeksi.

- Aikoinaan, jos kotona sattui olemaan oikeaa kahvia, sitä laitettiin vähän sekaan, jotta saatiin oikean kahvin makua ja tuoksua. Parhaimmillaan korvike muistuttikin maultaan laihaa kahvia.

Oikea kahvi käytettiin moneen kertaan

Jos vietettiin oikein tärkeää juhlapäivää, saatettiin pula-aikanakin keittää oikeaa kahvia. Sitä tosin jatkettiin moneen kertaan.

- Kyllä, niin kauan, kun siitä lähti makua ja väriä. Jos keitettiin tuoreet kahvit, pannu pestiin huolellisesti, jotta maku olisi ollut mahdollisimman hyvä.

Nykyisellään oikean ja korvikekahvin käyttö on hetkittäin keikahtanut jopa päälaelleen. Teemajuhlassa korvikekahvi saattaa peitota aidon.

- Nykyään järjestetään paljon erilaisia teemajuhlia, joissa halutaan tarjota mahdollisimman aidoilla resepteillä valmistettuja ruokia ja juomia, tietää Kirsi Vesterbacka.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi