Suomalaisasunnot käyvät kaupaksi Pietarissa

Rakennusalan lama näyttää väistyneen Venäjällä odotettua nopeammin. Varsinkin suomalaiset rakennusyhtiöt ovat päässeet jatkamaan keskeneräisiä kohteita ja aloittamaan kokonaan uusia, sillä asuntokauppa on vuodenvaihteen jälkeen piristynyt.

Kotimaa

Markkinoilla on nyt lisäksi enemmän suomalaisyrityksiä kuin ennen asuntorakentamisen romahdusta puolitoista vuotta sitten.

Lähes 300 työntekijää viimeistelee parhaillaan yli 500 asunnon kerrostaloa Neva-joen tuntumassa Pietarin kaakkoisosassa. Jo ennen lamaa aloitettu Dom Lemcon valmistuu syyskuussa. Rakennusyhtiö Lemminkäisellä on syytä olla tyytyväinen, sillä asuntokauppa on käynyt vuodenvaihteen jälkeen poikkeuksellisen hyvin. Myymme parikymmentä asuntoa kuukaudessa, kertoo markkinointi- ja myyntijohtaja Olga Semjonova-Tanshanskaja.

Lama ohi ennätysajassa

Lama oli monille Venäjän asuntomarkkinoilla toimineille yhtiöille tuhoisa. Rakentaminen loppui kuin seinään syksyllä puolitoista vuotta sitten. Ainakin 80 prosenttia venäläisyhtiöistä lopetti työt kokonaan, arvioi Lemminkäisen Pietarin aluejohtaja Juha Vättö. Myös suomalaisrakentajat, suurimpana YIT, joutuivat vaikeuksiin. Rakentamista ei kuitenkaan kokonaan lopetettu, vauhti vain hidastui, kertoo Vättö.

Pietarissa kuten Venäjän muissakin suurkaupungeissa on kuitenkin niin huutava pula uusista asunnoista, että rakentamisen on pakko jatkua. Pelkästään Pietarissa tarvittaisiin 80 000 uutta asuntoa vuodessa. Uusien asuntojen kauppa alkoi piristyä vuodenvaihteessa, kun vanhojen asuntojen kauppa lähti uudelleen käyntiin. Näin saatava alkupääoma on ratkaisevan tärkeä useimmille asunnon ostajille.

Korkotaso laskee

Asuntokauppaa on Venäjällä vauhdittanut myös korkotason lasku. Vielä viime vuonna asuntolainan korko saattoi olla jopa 25 prosenttia. Venäjän hallitus on painostanut pankkeja alentamaan korkoja, jotta asuntotuotanto saataisiin uudelleen vauhtiin, ja tavoite näyttää onnistuneen. Pankit ovat alentaneet asuntolainan korkoja 15-16 prosenttiin ja tarkoituksena on alentaa ne 11 prosenttiin ensi vuoteen mennessä.

Korkotason laskulla on iso merkitys asunnon ostajille, tietää Lemminkäisen asuntoja kauppaava Olga Semjonova-Tanshanskaja. Rakennusyhtiöillä on myös suunnitteilla erilaisia omia helpotuksia asunnon hankkimiseksi, muun muassa osamaksusopimuksia.

Köyhän ei kannata havitella

Asunto suomalaisyhtiöiden rakentamissa taloissa maksaa yleensä yli tuhat euroa neliöltä. Useimmille tavallisille pietarilaisille ne ovat liian kalliita. Hinnat kun ovat länsimaiset, mutta palkat täkäläiset, yhtälö on mahdoton, harmittelee Dom Lemconia katseleva Larisa Jemiljanova.

- Nämähän ovat ihan keskihintaisia, niitä ostavat ne, joilla on siihen varaa, arvelee puolestaan rakennuksilla itsekin työskentelevä Aleksandr Diregov. Nyt, kun uusien asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan, hintatason pelätään vielä nousevan.

Suomalaiset hyvissä asemissa

Lemminkäisen Pietarin aluejohtaja Juha Vättö pitää suomalaisyhtiöiden asemaa Pietarin rakennusmarkkinoilla nyt erittäin vahvana. Kun rakentamista ei lopetettu kokonaan, töitä on laman jälkeen päästy helpommin jatkamaan, sanoo Vättö. Suomalaisyhtiöillä on nyt mitä tarjota, sillä paikallisilla yrityksillä kuluu vielä jonkin aikaa saada taloja valmiiksi.

Suomalaisyritykset myös suunnittelevat jo täyttä päätä uusia kohteita. Nyt on kiire ostaa tontteja, että päästään mukaan siihen varsinaiseen huumaan, laskeskelee Vättö.

YIT:n ja Lemminkäisen ohella Venäjällä rakentavat nyt asuntoja ja liiketiloja myös NCC ja SRV. Yhteisenä tavoitteena on tuottaa parin vuoden kuluttua jo joka kymmenes Pietarissa valmistuva uusi asunto eli noin 5 000 asuntoa vuodessa.

Mutta samalla, kun kaupunkiasunnoille riittää kysyntää, keskusalueiden ulkopuolisia asuntoja seisoo tyhjän pantteina. Esimerkiksi suomalaisten pari vuotta sitten Pietarin ulkopuolelle Kelton inkeriläiskylään rakennuttaman asuntomessualueen kaikki talot ovat edelleen myymättä. Heikosti ovat käyneet kaupaksi myös SRV:n Viipuriin rakentaman kerrostalon asunnot.

Lähteet: YLE Uutiset / Marja Manninen, Pietari