Citroënin tila-auto kaatui katolleen ”hirvitestissä”

Citroënin tila-auto Nemo on kaatunut katolleen Saksan autoliiton ADAC:n järjestämässä väistökokeessa. Ranskalaisen autokonserni PSA:n oli tarkoitus tuoda edullinen tila-auto markkinoille kokonaan ilman ajonvakausjärjestelmää. ADAC teki mallille hirvitestin osoittaakseen, ettei se ole sellaisenaan turvallinen.

PSA reagoi välittömästi ADAC:n testitulokseen ja ilmoitti kesästä alkaen varustavansa aluksi dieselmalliset, myöhemmin myös muut Nemot ESP-järjestelmällä. ADAC ei Nemon kaatumisen jälkeen suorittanut hirvitestiä turvallisuussyistä sen niin ikään ilman ajonvakausta olevalle sisarmallille Peugeot Bipperille.

ADAC suoritti identtisen väistökokeen myös Fiatin vastaavalle automallille Qubolle, jonka ajonvakautuksella varustettu versio selvisi testistä puhtain paperein. Saksan Autoliitto kehotti myös Fiatia varustamaan kaikki Qubo-mallinsa vastaisuudessa ESP:llä.

Citroënia maahantuovan Auto-Bon Oy:n toimitusjohtajan Klaus Pohjalan mukaan tila-auto Nemoa ei ole tarkoitus ottaa Suomen myyntiohjelmaan.

Hirvitesti tuli kuuluisaksi vuonna 1997, kun ruotsalaislehti kaatoi tuoreen Mercedes A-sarjan auton omassa väistökokeessaan. Hirvitestissä väistökoe suoritetaan 80 kilometrin tuntivauhdissa.