Viljelijöiden tuki verkosta

Viljelijöitä patistetaan jättämään tukihakemuksensa sähköisesti. Viime vuonna joka kymmenes viljelijä teki sähköisen haun, tänä vuonna tavoitteena on neljännes viljelijöistä.

maanviljelijät
YLE / Heini Holopainen

Tämän vuoden puolella esimerkiksi Kokkolassa 75 prosenttia viljelijöistä ja Toholammilla puolet viljelijöistä on hakenut sähköisen haun käyttöoikeudet. Aktiivisuuden aste riippuu paljon siitä, kuinka paljon koulutusta viljelijöille on tarjottu. Viranomaiset toivovat erityisesti neuvontajärjestö ProAgrian kouluttavan väkeä.

Kaustisen seutukunnan maaseutuasiamies Pekka Siirilä on opastanut viljelijöitä ja kehuu uutta järjestelmää.

- Huomattavasti helpompi se on sähköisesti tehdä, koska siellä tulee virhekoodeja, jos laitat vaikka väärän pinta-alan tai kasvin, tai puuttuu joku lohkotieto sieltä, niin lomake ilmoittaa heti puutteesta. Yleensäkin lomake on opastava ja siinä on ohjeita vieressä: voi jopa katsoa videopätkän, jos ei osaa tehdä sitä hakemusta. Kaikki, jotka ovat edellisvuonna sähköisen hakemuksen tehneet, sanovat, etteivät he palaisi millään paperiseen versioon.

Viljelijätukien sähköinen hakupalvelu löytyy osoitteesta https://vipu.mavi.fi (siirryt toiseen palveluun). Käyttöön tarvitaan Vipu-tunnukset, pankkitunnukset tai sähköinen henkilökortti. Käyttäjäoikeuksia 2010 tukihakua varten voi hakea ainakin vielä huhtikuussa. Demosovellukseen voi tutustua osoitteessa http://tukihaku-demo.mavi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa