1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Afrikka

Jalkapallohuuma kasvaa 27.4.

Jalkapallon maailmanmestaruuskisojen saaminen on jo tähän mennessä ollut Etelä-Afrikalle kuin lottovoitto. Onhan kyseessä ensimmäinen tämän mittaluokan kansainvälinen tapahtuma, jonka maa saa järjestettäväkseen.

Etelä-Afrikka
Tässä Kapkaupungin stadionin ruoholla pelataan muun muassa MM-kisojen semifinaali. Finaali pelataan Johannesburgissa.
Tässä Kapkaupungin stadionin ruoholla pelataan muun muassa MM-kisojen semifinaali. Finaali pelataan Johannesburgissa.YLE Etelä-Karjala

Voisi sanoa, että maassa silminnähden päivä päivältä voimistuva jalkapallohuuma on hyvinkin sidoksissa tähän päivään. Tänään tiistaina 27.4 vietetään nimittäin Etelä-Afrikassa Freedom Day:tä tai kuten he itse kutsuvat itsenäisyyspäivää , Independence Day:tä. Tämä taas on tavallaan syy siihen miksi maa yleensä sai kisat. Itsenäisyyspäivää kun vietetään täällä Etelä-Afrikassa ensimmäisten vapaiden vaalien kunniaksi. Ensimmäiset vapaat vaalit olivat 1994. Tämä oli myös – ainakin virallisesti – viimeinen kuolinisku rotuerottelupolitiikalle Etelä-Afrikassa. Jalkapallokisat siis symboloivat jollain tavalla sitä luottamusta, jonka muu maailma on antanut tälle pitkään eristyksissä olleelle maalle.

Jalkapallo (soccer) on erittäin suosittu urheilulaji täällä Etelä-Afrikassa. Tosin, sen kanssa suosiosta kilpailee tasapäisesti rugby. Kävimme illalla Adrianin kanssa ’miehisen’ keskustelun urheilusta, ja Adrian tiesi kertoa, että Etelä-Afrikan rugbyjoukkue on tällä hetkellä yksi maailman parhaista jos ei paras. Lajien välinen kilpailu suosiosta kääntynee hiljalleen kesää kohti mentäessä jalkapallon puolelle. Sen verran näkyvästi laji on esillä joka paikassa täällä Kapkaupungissa. Esimerkiksi Kapkaupungissa parlamenttitalon pihalla on valtavankokoinen jalkapallo, jota ihmiset saavat käydä aidan takaa ihailemassa. Lisäksi maa on valjastanut nimekkäimmät henkilönsä eteläafrikkalaisen jalkapallon suurlähettiläisiksi. Muun muassa arkkipiispa Desmond Tutu sekä Nelson Mandela ovat tulleet tässä yhteydessä näkyvästi esiin.

Kansainvälisen näkyvyyden ja mainosarvon lisäksi kisoilla on valtava taloudellinen merkitys Etelä-Afrikalle. Majoituspaikat tulevat olemaan tupaten täynnä täällä Kapkaupungissa, ja erilaiset kisatuotteet menevät kuin kuumille kiville. Esimerkiksi Etelä-Afrikan virallinen pelipaita oli jo lopussa lähes kaikista myymälöistä, vaikka kisoihin on aikaa vielä pari kuukautta. Epäilemättä tv:n kautta maailmalle leviävät silmää hivelevän kauniit maisemat tulevat lisäämään turismia.

Avainkysymys kaikessa on kuitenkin se, miten Etelä-Afrikka onnistuu kisajärjestelyissä. Erittäin merkittävä osa näitä järjestelyjä on turvallisuus. Olen kuullut täällä jo monen paikallisen ihmisen suusta pelonsekaisia kommentteja siitä, mitä tapahtuu niille jalkapalloturisteille, jotka unohtavat kisahuumassa miten miljoonakaupungissa tulee käyttäytyä. Vajaan kuukauden kokemuksella voin vakuuttaa, että rikollisuus on täällä hyvin valveutunutta. Rikolliset tunnistavat turistit hyvin nopeasti ja seuraavat heidän jokaista liikettään. Ei tarvita kuin yksi hiljainen katuosuus, ja olet pankkikorttia ja muita arvotavaroitasi köyhempi. Rikollisilla on myös hyvin usein tuliaseet mukana eikä niitä epäröidä käyttää, jos tilanne sitä vaatii. Edellisen questhousemme isäntä Peter kertoi muun muassa miten hän sattui pari viikkoa sitten olemaan perheensä kanssa huoltoasemalla, kun yhtä äkkiä alkoi silmitön ammuskelu. Peter lähti siinä samassa kiitämään autolla huoltoaseman pihasta. Seuraavana päivänä lehdessä kerrottiin, miten ammuskelu oli tuottanut kasapäin ruumiita.

Etelä-Afrikassa kansa ja viranomaiset ovat hyvin tietoisia maassa rehottavasta rikollisuudesta. Tämä näkyy myös jalkapallon MM-kisojen turvajärjestelyissä. Kun menin tutustumaan Kapkaupungin juuri valmistuneeseen jalkapallostadioniin, poliisit harjoittelivat stadionalueen pihalla. Vyötäröllä roikkuvista pistooleista ja sotilasmaisista komennoista huomasi, että tässä ei ollut leikistä kysymys. Väkivallan ja terrorismin uhka leijuu kisojen yllä. Tätä varten stadionilla on myös oma poliisiasemansa. Stadion ympärillä on joitakin rakennuksia, joita muistuttavat enemmän sotilastukikohtaan kun asuinkerrostaloa.

Kaikkien huulilla täällä Kapkaupungissa leijuu tietysti kysymys siitä, mitkä ovat pelillisesti Etelä-Afrikan mahdollisuudet tulevissa kisoissa. Kävin viime viikolla Kapkaupungissa parturissa, ja pääsin itse herra hiusstailistin juttusille. Hän tuntui olevan varsinainen jalkapalloasiantuntija brittifutiksesta Etelä-Amerikan maajoukkueisiin. Hän ei pitänyt Etelä-Afrikan mahdollisuuksia kovinkaan suurina. Joukkuehan pääsi kisoihin ilman karsintoja, koska Etelä-Afrikka on järjestävä maa. Yllätyksen mahdollisuus on kuitenkin olemassa. Ja kannustuksesta menestys ei ainakaan jää kiinni. Bafana, bafana (Etelä-Afrikan jalkapallomaajoukkue eli suomalaisittain Huuhkajat) huudot ovat kaikuneet jo viikkotolkulla täällä Afrikan eteläisimmässä kolkassa.

Eilen illalla valmistimme Adrianille ja Sylvialle illallisen. Kaikki taisi mennä nappiin, sillä molemmat ottivat lisää eikä ruokaa juuri jäänyt. Ruokana oli Suomen kansallinen perinneruoka thai-kana. Tänään luvassa on grillausta. Questhousemme pihalla on parikin grilliä, pallogrilli ja jykevämpi muurattu systeemin. Luulen, että testaamme jälkimmäisen vaihtoehdon. Grillin on oltava jykevä, sillä kaupasta kantamamme kasler-pihvit ovat aivan valtavat. Liekö tämä sitä amerikkalaisuuden vaikutusta, mutta yhden tällaisen pihvin syötyään ei monikaan varmasti santsaamaan kykene. Kyseessä on muuten meille viimeinen illanvietto täällä Kapkaupungissa – edellyttäen, että todella pääsemme huomenna paluulennolle Suomeen.

Petri Kosonen

Lue seuraavaksi