1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Myydäänkö kaikki vai vain osa?

Kajaanin kaupunginvaltuusto haki tiistaina linjaa sille, mitä kaupungin kannattaa omistaa ja mitä voisi pistää myyntilistalle. Pohdintaan nousi muun muassa energiaomistus ja huoli ammattikorkeakoulusta.

Kajaani
YLE / Ville Kinnunen

Tarkoituksena on löytää yksimielisyys omistusten tärkeydestä, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eero Suutari. Peruspalvelutuotannolle tärkeät omistukset pidetään, muut pitää arvottaa.

- Jos palvelu omana työnä on kalliimpaa kuin ulkopuolisen tekemänä, omistuksen myyminen pitää laittaa harkintaan. Tosin omistuksista pitäisi saada hyvä hinta, kannattamattomasti niistä ei pidä luopua.

Valtuustolta haetaan nyt siis kauppamiehille valtuutusta neuvotteluihin, neuvottelujen tulokset palautuvat sitten takaisin valtuuston päätettäviksi.

- Kyllähän kauppamiehet ovat tehneet työtään jo puolentoista vuoden ajan, tulokset eivät kuitenkaan ole olleet mairittelevia. Kaupungin oma strategia ja vastapuolen ajatukset eivät ole päässeet kohtaamaan.

Energiaratkaisulla on kiire

Kajaanin kaupungin energiaomistuksista on päästävä päätöksentekoasteelle jo kesäkuun loppuun mennessä. Kajaani omistaa 37,5 prosenttia E.ON Kainuusta, puolet Kainuun Voimasta ja puolet Kajaanin Lämmöstä.

- Kaukolämpöä tuottavasta KaVo:sta ja sitä jakelevasta Kajaanin Lämmöstä pitäisi saada yksi yhtiö. Siinä yhteydessä tulee pohdittavaksi myös E.ON Kainuun rooli kuviossa. Omistuksesta ei siis olla luopumassa mutta sen suuruus ja kumppanit täytyy ratkoa. Tässä kuviossa tietysti hintakin ratkaisee.

Kaikkiaan energiaomistusten arvoksi lasketaan 9,4 miljoonaa euroa, joten kysymys ei ole nappikaupasta.

Kuinka tärkeä on Renforsin Ranta?

Elinkeinopolitiikan omistukset ovat 7,5 miljoonan euron tasolla. Teknologiakeskus lasketaan sellaiseksi omaisuudeksi, josta ei luovuta. Jatkossa tulee ratkaistavaksi suhtautuminen Renforsin Rantaan.

- Siellä on päästy hyviin tuloksiin UPM:n paperitehtaan lakkauttamisen jälkeen. Nyt aluetta pyörittää UPM mutta ei varmasti pysy siellä ikuisesti. Kajaanin on mietittävä, voisiko Renforsin Ranta olla jatkossa vaikkapa osa kaupungin omaa organisaatiota.

Valtuutetut joutuvat myös pohtimaan kantansa esimerkiksi osakkuudesta Kainuun Etuun. Rahoitusneuvottelut ovat edessä jatkovuosille, ja linjauksena on ollut, että Kajaanin rahoitusosuus pienenisi.

Amk omana vai maakunnallisena?

Kajaanin ammattikorkeakoulun itsenäisyys on yksi suurimpia valtuutettujen huolenaiheita. Tällä hetkellä omistus on Kajaanilla, mutta valtuutetut pohtivat tiistaina myös mahdollisuutta turvata oppilaitos maakunnallisuuden avulla.

Omistuspohjan laajentaminen on saanut vihreää valoa jo osassa muita Kainuun kuntia mutta ennen virallisia neuvotteluita on odoteltu Kajaanin kaupungin avausta tilanteeseen.

Lähteet: YLE Kainuu / Jarmo Nuotio

Lue seuraavaksi