Nimi estää maahanmuuttajan työnsaannin

Maahanmuuttajien on yhä vaikeampaa saada töitä Suomessa. Työllistyminen on vaikeutunut samaa tahtia muun väestön kanssa. Erona kuitenkin on, että työnsaanti oli jo aiemmin hankalaa. Kielitaito ei ole ainoa este työllistymiselle.

Kotimaa
Kanava-projektin vetäjä Mohamed Mukhtar Abdi (oik.) kannustaa maahanmuuttajia toiveikkuuteen työnhaussa.YLE

- Moni nuori puhuu niin hyvää suomea, etteivät työnantajat edes tajua eroa. Sitten kun puhelun lopussa nuori joutuu sanomaan nimensä, niin työnantajat alkavat yskähdellä ja nuori huomaa, ettei saa töitä, koska hänellä on omituinen nimi, kertoo Kanava-yhdistyksen projektinvetäjä Mohamed Mukhtar Abdi monelle maahanmuuttajanuorelle tutun tarinan.

Kanava Nuoriso -yhdistys auttaa Helsingissä maahanmuuttajanuoria. Yhdistys vetää jo kolmatta vuotta maahanmuuttajapojille tarkoitettua Kunnon kundi -projektia. Sen tarkoituksena on tukea syrjäytymisvaarassa olevien poikien koulutukseen ja työhön pääsemistä.

Myös työministeri Anni Sinnemäki uskoo koulutuksen voimaan maahanmuuttajien työllistymisessä.

- Pyrimme parhaillaan löytämään keinot siihen, että ihmiset pääsisivät mahdollisimman reippaasti itselleen sopivaan koulutukseen, hän kertoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan maaliskuussa työttömien työnhakijoiden joukossa oli 16 000 ulkomaiden kansalaista, mikä on lähes 2 000 enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Työministeri Anni Sinnemäen mukaan maahanmuuttajien työllistymiseen vaikuttaa kielitaidon ohella se, miten työmarkkinat ylipäänsä vetävät.

- Luulen, että kaikkein tärkeintä on se, että huolehdimme yleisesti hyvästä talouspolitiikasta ja toisaalta siitä, että meillä on oikeudenmukaiset ja toimivat työmarkkinat, eli kaikille on samat säännöt. Ne samat säännöt eivät synny torjumalla muualta tulevia, vaan huolehtimalla, että meillä itsellä lainsäädäntöä noudatetaan hyvin, kaikkien työntekijöiden osalta, hän painottaa.

Parempia aikoja odotellessa Mohammed Mukhtar Abdi yrittää kannustaa maahanmuuttajanuoria hakemaan töitä ja olemaan lannistumatta, vaikkeivät työpaikan ovet aukeakaan monen hakemuksen jälkeen.

- Moni ajattelee, että kaikki johtuu siitä, että olen eri näköinen ja eri värinen ja minulla on erilainen nimi. Yritämme motivoida heitä, jotta he eivät luovu toivosta.

Lähteet: YLE Uutiset / Heidi Asplund