1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän presidentti Tanskaan

Presidentti Dmitri Medvedev on saapunut Kööpenhaminaan ensimmäisenä Neuvostoliiton tai Venäjän valtionpäämiehenä, joka vierailee Tanskassa lähes puoleen vuosisataan. Vuosien takainen riita tshetsheenijohtajan luovuttamisesta Tanskasta Venäjälle näyttää unohtuneen.

Ulkomaat

Norjasta saapunutta Medvedevia oli Kastrupin lentokentällä vastassa koko Tanskan valtiollinen ja poliittinen johto kuningatar Margareetasta pääministeri Lars Løkke Rasmusseniin.

Kaksipäiväinen vierailu osoittaa suhteiden lämpenemistä 1990-luvulta, jolloin Tanska arvosteli Venäjää sen toimista Tshetsheniassa. Vuonna 2002 silloinen Venäjän presidentti Vladimir Putin peruutti Tanskan-vierailunsa osoittaakseen vastustuksensa Tanskan päätöksestä olla karkottamatta terrorismista syytettyä tshetsheenijohtajaa Ahmed Zakajevia.

Tanska on sen jälkeen tehnyt kaikkensa suhteiden normalisoimiseksi. Vuonna 2006 Tanska antoi palauttaa Venäjän viimeisen keisarin Nikolai II:n äidin, tanskalaissyntyisen Maria Feodorovnan haudattavaksi uudelleen Pietariin. Viime vuonna Tanska hyväksyi ensimmäisenä pohjoismaana Venäjän ja Saksan välisen Itämeren kaasuputken rakentamisen.

Medvedevin vierailun tarkoitus on entisestään parantaa maiden välisiä suhteita. Keskiviikkona Medvedev osallistuu tanskalais-venäläiseen yritysseminaariin ja käy viralliset keskustelut pääministeri Løkke Rasmussenin kanssa. Medvedevin avustajan mukaan tanskalaisten odotetaan keskusteluissa nostavan esille myös Venäjän ihmisoikeuskysymyksiä, mutta ei niin hyökkäävästi kuin aiemmin.

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi