Fortumin tulos parani selvästi alkuvuonna

Energiayhtiö Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto kohentui selvästi verrattuna sekä edelliseen vuosineljännekseen että viime vuoden vastaavaan aikaan. Tulos kasvoi tammi-maaliskuussa 651 miljoonaan euroon kun se vuotta aiemmin oli 602 miljoonaa euroa. Tuloskasvua vauhdittavat teollisuustuotannon piristyminen ja kylmän talven vaikutus sähkönkysyntään. Hyvästä tuloksesta kertonut yhtiö miettii myös osallistumistaan ulkomaiseen ydinvoimalaprojektiin.

talous
Fortumin pääkonttori
YLE

Liikevaihto kasvoi 1 947 miljoonaan euroon kun se vuotta aiemmin oli 1 632 miljoonaa euroa ja viime vuoden lopussa 1 563 miljoonaa euroa.

Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula sanoo vuoden alkaneen vahvasti.

- Kaikki Fortumin liiketoiminnot lukuun ottamatta Electricity Salesia (entinen "Markets") paransivat suoritustaan vuodentakaisesta.

Pohjoismaiden ja Venäjän sähkönkulutusluvut kasvoivat selvästi edellisvuodesta.

- Erityisesti Venäjän talouden nopea toipuminen oli positiivinen uutinen ensimmäisellä neljänneksellä, Kuula toteaa osavuosikatsauksessa.

Fortumin mukaan kylmä talvi ja Ruotsissa ydinvoimalalaitosten modernisointihankkeiden vuoksi alhaiseksi jääneet ydinvoiman tuotantomäärät aiheuttivat alkuvuonna kireän kysyntä-tarjontatilanteen. Tämä johti sähköpörssi Nord Poolissa hintojen nousuun. Fortum hyötyi hintojen noususta samoin kuin siitä, että tavallista kylmempi talvi kasvatti sähkön kysyntää.

- Hyvä tulos ensisijaisesti johtuu omasta työstä, mutta ei voi kiistää, etteikö tässä kvartaalissa toimintaympäristö ja siihen liittyvät olosuhteet olleet meidän puolellamme, toimitusjohtaja Kuula kertoo.

Fortum miettii osallistumista ydinvoimalaprojektiin

Fortum pohtii paraikaa mihin ulkomaiseen ydinvoimala-projektiin lähtisi mukaan. Samalla yhtiö miettiii roolinsa suuruutta uudessa projektissa.

- Ennen kaikkea me silloin ajattelemme meidän osaajiemme ammattitaidon käyttöä. Haluamme myös varmistaa Fortumin kehittymisen jatkossakin vahvana ydinvoimayhtiönä. Lähtökohtaisesti tässä on [kysymys] asiantuntijaroolista, mutta voi olla että siihen sisältyy tietty siivu omistusta. Tulevaisuus näyttää, lausuu yhtiön toimitusjohtaja Tapio Kuula YLE Uutisille.

Mahdollisesta yhtiestyömaasta tai kumppaneista yhtiön johto ei vielä kerro tarkemmin, mutta vihjaa, että entisillä yhtiökumppaneilla ydinvoima-alalla voisi olla enemmän painoarvoa projektien käynnistämisessä.

Lähteet: YLE Uutiset