Kreikka putosi roskalainaluokkaan

Kreikan kriisi luottomarkkinoilla pahenee. Kreikan luottoluokitusta on laskettu roskalainatasolle. Myös Portugalin luottoluokitus on alkanut laskea. Ongelmista huolimatta Kreikassa järjestetään yleislakko vastalauseena säästötoimille.

Kuva: Pantelis Saitas / EPA

Yleislakkoa suunnitellaan ensi keskiviikoksi. Kreikan suurimman ammattiliiton mukaan lakolla vastustetaan säästötoimia ja "EU:n ja IMF:n uusliberaalista kiristystä".

Kreikka neuvottelee IMF:n eli kansainvälisen valuuttarahaston ja EU:n kanssa säästöistä, joita vaaditaan vastineeksi kymmenien miljardien hätäapulainoista. Euroalueen suurin talousmaa Saksa vaatii Kreikalta monivuotista säästöohjelmaa.

Kreikka tarvitsee 19. toukokuuta mennessä 9 miljardia euroa vanhojen lainojen takaisinmaksuun. Kansainväliset luotottajat vaativat Kreikalta 10 prosentin korkoa, koska epäilyt sen maksukyvystä kasvavat.

Kreikan valtiovarainministerin mukaan korkovaatimus on niin kova, ettei vapailta markkinoilta lainaa voida ottaa. Rahojen olisi siis löydyttävä EU-mailta ja IMF:ltä, jotka ovat luvanneet lainaa matalammalla korolla, jos Kreikka täyttää ehdot.

Kreikan lainat roskalainoiksi

Kansainvälinen luokituslaitos Standard&Poors alensi tiistaina Kreikan luottokelpoisuusarviota rajusti. Kreikan lainat pudotettiin luokkaan BB+ eli määriteltiin roskalainoiksi. Perusteeksi sanottiin Kreikan ylivelkaantuminen.

Lainoittajien epäluottamus on leviämässä Kreikasta jo muuallekin. Standard&Poors alensi Portugalin luottokelpoisuutta aiemmasta luokasta A+ kahdella pykälällä luokkaan A-.

Luokitusten laskut heikensivät heti euron arvoa ja laskivat osakekursseja Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Illalla euro halpeni alimmilleen dollariin nähden vuoteen.

Huippukokous Kreikan tuesta

Kreikan valtiovarainministeri George Papaconstantinou vaati euromailta pikaista tukipäätöstä. EU:n puheenjohtajamaan Espanjan hallituslähteiden mukaan Kreikan tukemisesta pyritään järjestämään huippukokous 10. toukokuuta.

Kokous pidettäisiin viime hetkellä, jotta lainapäätökset ehdittäisiin tehdä ajoissa Kreikan kannalta.

Toisaalta, huippukokous olisi päivä sen jälkeen, kun Saksassa pidetään maan hallitukselle tärkeät osavaltiovaalit. Kreikan tukemiseen ovat olleita vastahakoisimpia juuri saksalaispoliitikot, osittain vaalitappion pelossa.